PC Savet: Čitanje pošte bez otvaranja

email_icon Outlook sadrži funkcije koje blokiraju sve opasne sadržaje u telu e-poruke. Ali, možda ste isključili neke zaštite, jer vam smetaju, a možda je i vaš zaštitni mehanizam, koji čine antivirusni i firewall program, neažuran ili postavljen malo "labavije", pa i dalje postoji rizik da podlegnete nekoj pošasti samim činom otvaranja poruke. U nekim slučajevima, ne mora da znači da ćete baš "uhvatiti" virus ili trojanac, ali postoje i drugi rizici. Recimo, ako primite neku spam-poruku u HTML formatu, često se dešava da slike u poruci budu povezane kao spoljne; pregled pokreće preuzimanje slike sa nekog sajta, a adresa koju taj server prima je u takvom obliku da zapravo biva potvrđeno realno postojanje vaše adrese, što spameri jedva čekaju; tada vam nema spasa od gomile neželjenih poruka. Upravo to je razlog što Outlook u poslednjim verzijama podrazumevano blokira sve slike i ostale povezane sadržaje u HTML porukama.

Upamtite i to da pregled poruke ne znači samo da ste je eksplicitno otvorili u posebnom prozoru, nego to važi i za sadržaj koji vidite u oknu za pregled dok samo birate aktivnu poruku u spisku, pod uslovom da je okno uključeno. Znajući za to, neki korisnici isključuju okno za pregled, odričući se time nekih udobnosti koje ono pruža. Kao neko poslednje rešenje, ako ste odlučili da zadržite meru opreza, ipak možete steći makar delimični uvid u sadržaj poruke koju još niste otvorili. Uključite vidljivost prve tri linije poruke neposredno ispod zaglavlja u spisku poruka, komandom View / AutoPreview (Prikaz / Automatski pregled). Biće još lakše ako vam je aktivna traka sa alatkama Advanced, gde se nalaze i dugmad za uključenje ovog režima i za uključenje okna za pregled poruke; tako možete kombinovati preglede na pojedinačnim porukama brže nego inače.

Pročitajte i:  Zasićeni ste Outlookom? Sada je savršeno vreme da ponovo isprobate Thunderbird

U podešavanju detalja pregleda, možete ići i korak dalje. Outlook 2003/2007 omogućuje da birate da li će se okno za pregled naći ispod ili desno od spiska poruka. Možete podesiti i detalje u automatskom pregledu poruka: otvorite View / Arrange ► / Custom (Prikaz / Rasporedi po / Prilagodi), pa u dijalogu kliknite na Other Settings (Ostale postavke). Uočite grupu podešavanja AutoPreview u sredini sledećeg dijaloga, pa tamo odredite oblik fonta, veličinu i boju ispisa, a uz pomoć tri radio dugmeta odaberite režim pregleda; ako odaberete srednju opciju, u automatskom pregledu će biti vidljive samo nepročitane poruke.

Izvor: PC 1000

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,