BIZIT plus

PC Savet: Kako da baterija na notebook-u duže traje?

popup_battery_low_ref4Notebook nekako gubi na privlačnosti kada shvatite da ne možete beskonačno raditi "na bateriji", zato vam dajemo nekoliko saveta za duži autonomni rad.

Redovno defragmentirajte disk, jer što brže on radi, manje će trošiti struje. Naravno, nemojte to činiti kada notebook nije spojen na struju. Ako vaš laptop poseduje odgovarajuće opcije, zatamnite ekran, usporite procesor, smanjite hlađenje na nivo koji vam i dalje pruža komforan rad. Isključite programe koji rade u pozadini: svi oni opterećuju procesor i samim tim troše deo struje iz baterije. Ako vam nije potrebna, isključite bežičnu mrežu, pa čak i miša i druge USB uređaje.

Dodajte RAM: to će omogućiti da računar uradi više posla za manje vreme, a smanjiće i potrebu za virtuelnom memorijom koja zahteva aktiviranje hard diska. Što manje koristite DVD drajv – on troši više struje od hard diska. Program Alcohol 120% omogućava vam da napravite virtuelne drajvove sa, recimo, omiljenim igrama i da ih pokrećete s hard diska.

Koristite mod Hibernate umesto Standby. Iako će pokretanje sistema biti sporije, trenutno stanje će biti zapamćeno, a baterija manje potrošena. Očistite otvore za ventilaciju jer notebook-ovi bolje rade kada im je hladno. Preporučujemo vam i da bar jednom u pola godine laptop odnesete u ovlašćeni servis da ga otvore i temeljno očiste.

Pročitajte i:  Nova Android funkcija pomaže da izvučete više životnog veka baterije

Ako vam sve navedeno ne pomaže u dovoljnoj meri, razmislite o nabavci dodatne ili snažnije baterije za vaš laptop. A nije na odmet i kupovina sasvim novog modela koji troši manje struje…

Izvor: PC 1000

Facebook komentari: