BIZIT plus

Ratel: Prenos telefonskog broja za samo 24 časa

Ministarstvo telekomunikacija je dalo saglasnost na Pravilnik o prenosivosti broja telefona koji im je dostavila Republička agencija za telekomunikacije, ali i preporučilo toj agenciji da naruči softver i neophodnu opremu kako bi se prenos broja završio na jednom šalteru u roku od 24 sata, umesto za dva dana, kako je Pravilnikom bilo predviđeno, kaže za "Blic" Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije.

Pored toga, ministarstvo će Ratelu predložiti da pokrene proces izmene pravilnika kako bi se građanima omogućila i prenosivost fiksnog broja.

Pravilnik o ovoj usluzi Ratel je doneo i poslao na verifikaciju Ministarstvu telekomunikacija krajem prošle godine.

– Budući da je predviđeno da prenosivost brojeva počne da funkcioniše tek od 1. januara iduće godine i da je neophodno da tehničke prijave traju makar devet meseci, naložili smo Ratelu da naruči softver i opremu koja je neophodna da bi to moglo da funkcioniše, ali da to omogući potpunu harmonizaciju sa evropskom direktivom. To znači da postoji apsolutni princip jednog šaltera da se sve završava za 24 sata i da prenosivost brojeva važi i za fiksnu telefoniju. Kada bude izdata licenca za fiksnu telefoniju, mi ćemo Ratelu predložiti da izmeni pravilnik kako bi se omogućila i prenosivost fiksnog broja – ističe Matićeva.

Na pitanje da li će za početak prenosa broja morati da se čeka još godinu dana, ministarka odgovara da su svi operatori saglasni da je za početak procesa prenošenja neophodno najmanje šest meseci.

– Teško da sam proces može da počne pre početka iduće godine, ali tada mora da počne – objašnjava Matićeva.

Inače, prenosivost telefonskog broja postoji u svim zemljama EU koje na taj način podstiču otvorenost tržišta za konkurenciju u oblasti mobilne telefonije.

Izvor: Ratel

Facebook komentari: