ERP 2024

PC Savet: Particije na USB-u

lego_flash_drive_-_03 USB flash memorije ne mogu po default-u sadržati više particija. Ipak, moguće je napraviti nekoliko njih instalacijom novog drajvera koji maskira flash memoriju tako da računar smatra da je u pitanju USB hard disk. Da biste to ostvarili, morate imati Hitachi Microdrive drajvere za Windows XP (xpefiles.com/cs/files/folders/hardware/entry616.aspx) koje najpre treba modifikovati a potom instalirati.

Kada otpakujte drajver u novi folder, treba da otkrijete tačan naziv USB memorije koju želite da particionišete. Najjednostavniji način je da otvorite Windows Registry i pronađete informacije smeštene pod ključem HLM\SYSTEM\ControlSet001\Enum\USBSTOR. Tu se nalaze informacije o svim USB uređajima, pa ime flash memorije iskopirajte tako što ćete ga odabrati levim tasterim, a potom desnim tasterom pozvati kontekstualni meni i odabrati opciju Copy Key Name. Tako ćete iskopirati i celu putanju do ključa u kojem se nalazi ime uređaja, pa je najzgodnije da najpre u tekst editoru obrišete sve do reči Disk&Ven.

Sledeći korak je da fajl cfadisk.inf otvorite u tekst editoru i pronažete sekciju [cfadisk_device]. Prvi unos u toj sekciji trebalo bi da liči na IDE\DiskIBM-DSCM-11000. Zamenite ga nazivom USB memorije koji ste iskopirali iz registry-ja. Obrišite sve preostale linije podešavanja u toj kategoriji.

Drajver je spreman i možete ga instalirati. Otvorite Control Panel, potom System i zatim karticu Hardware. Kliknite na Device Manager i pronađite gde se u spisku pojavljuje USB memorija koju želite da particionišete. Kliknite desnim tasterom na njega i odaberite opciju Update Driver iz kontekstualnog menija. Pojaviće se Hardware Update prozor u kojem treba da odaberete opciju Install from a list or specific location. Odaberite Don’t search i u sledećem koraku sami odaberite fajl cfadisk.inf. Nakon završetka instalacije Windows treba restartovati, a nakon toga USB memorija biće prepoznata kao hard disk.

Izvor: PC 1000

Facebook komentari: