PC Savet: Skriveni podaci u Office-u

img_135222_microsoft-office-logo Ukoliko ste pristalica teorije zavere, pa mislite da neko voli da špijunira vaše sadržaje, trebalo bi da znate da u Microsoft Office dokumentima ponekad postoje i skriveni podaci koji nisu direktno izloženi u sadržaju dokumenta, a vezani su za vašu platformu. Ako vam to smeta, a koristite neki stariji Office, možete preuzeti besplatnu Microsoft-ovu alatku: Remove Hidden Data. Za Office 2007 takva alatka vam nije potrebna, nego je deo sistema alatki za pripremu dokumenta za objavljivanje.

Podaci u dokumentima su, zapravo, tek delimično skriveni: jedini zaista skriveni podatak je slučajno generisani broj koji služi kao jedinstveni identifikator originala u slučaju da više korisnika radi na jednom primerku dokumenta. Drugi podaci koji otkrivaju autora su automatski zapisano ime autora i podaci u rezimeu, sadržaji u raznim poljima, komentari, verzije dokumenta i neuklonjene revizije, ako ih ima; takođe, u komentarima i opisima makroa možda postoji ime autora. Ako iz bilo kog razloga želite da odstranite podatke o sebi iz dokumenta koji objavljujete, upotrebite ovu alatku. Možete je preuzeti iz download zone Microsoft-ovog sajta (www.microsoft.com/downloads/) ili iz lokalizovane zone Office Online, gde se nalazi verzija na srpskom; instalaciona datoteka RHDTOOL.EXE je velika samo oko 270 KB.

Instalacija je prost postupak, a kao rezultat, dobićete novu stavku menija Datoteka / Ukloni skrivene podatke (File / Remove Hidden Data) u Word-u, Excel-u i PowerPoint-u. Kada pokrenete ovu alatku, ona se ponaša kao čarobnjak; najpre treba da date ime nove datoteke, što je mera sigurnosti u slučaju da još uvek radite sa osnovnim dokumentom, kada su razni lični podaci još uvek korisni. Sledi analiza sadržaja; ako su neki elementi spornog karaktera, biće vam postavljeno pitanje o odluci da li ih treba ukloniti ili zadržati; na primer, zaglavlje i podnožje mogu da sadrže ime autora kao polje ili prosti sadržaj, pa je najbolje da na licu mesta revidirate postupak. Na kraju, datoteka će biti sačuvana pod novim imenom, sa uključenom opcijom preporuke samo za čitanje; to će rezultovati stalnim pitanjem o načinu korišćenja dokumenta pri svakom otvaranju. Tu opciju po želji možete isključiti u dijalogu Alatke / Opcije / Bezbednost (Tools / Options / Security). Poslednji ishod rada alatke je datoteka RHD(broj).LOG koja će biti otvorena na kraju, a već je sačuvana u TEMP folderu; bilo bi dobro da pregledate taj zapis, jer beleži sve aktivnosti izvedene na ciljnom dokumentu.

Alatka za uklanjanje skrivenih podataka briše i sav izbrisani tekst koji je možda preostao u datoteci. Kad pogledate spisak stvari koje alatka ukloni, ispada da je to vrlo dobar čistač raznih preostalih viškova, pa će rezultujuća datoteka biti manja od polazne; ako ste dugo radili na dokumentu, razlika u veličini bi mogla biti značajna. Međutim, upozoravam vas da alatku koristite samo celishodno: njenom upotrebom, mogli biste ostati i bez nekih korisnih, ne baš sasvim skrivenih podataka, a mogli biste i narušiti funkcionalnost nekih naprednih alata. Ako vam je baš stalo da ipak uklonite podatke o sebi, uvažite pravilo da alatku treba primeniti samo nad konačnim verzijama dokumenata.

U folderu \Program Files\Microsoft Office\Remove Hidden Data Tool<cTypeFace:> pronaći ćete još dve izvršne datoteke. PROPFIX.EXE je osvežena stara alatka za direktno čišćenje posebnih identifikatora iz datoteka u kreiranih u Office-u 97. OFFRHD.EXE je izvršna datoteka koja radi u komandnoj liniji i koju možete upotrebiti za paketsko uklanjanje skrivenih podataka jedne ili više datoteka odjednom. Ta alatka ima više mogućnosti, zahvaljujući raznim parametrima u komandnoj liniji, ali vas upozoravam da će mnoge pojedinosti, poput zaglavlja i podnožja, biti uklonjene bez ikakvog upozorenja; zato bi bilo poželjno da nakon procedure proverite konačni ishod u rezultujućim dokumentima. A kad se već nađete tamo, potražite i prateći HTML dokument u folderu \1033 (engleski) ili \2074 (srpski), u kome se nalazi detaljni opis rada programskog dodatka i programa u komandnoj liniji.

Izvor: PC 1000

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,