Data centri 2024

PC Savet: Zaštita bežične mreže

lock_laptop Bežične mreže su sjajna stvar: izbegavate razvlačenje kablova, možete koristiti laptop i iz kreveta, a i povezati uređaje koji ne poseduju Ethernet adaptere (PDA, mobilni telefoni…). Sa druge strane, Wi-Fi mreže treba dodatno zaštititi ili će svako moći da koristi vaše resurse, pa obnovimo nekoliko osnovnih pravila.

Promenite šifru na ruteru – Podrazumevanu šifru za pristup administracionom panelu rutera obavezno promenite. Npr. u sekciji Admin / Management.

Unesite MAC adrese – Svaka mrežna kartica ima jedinstvenu MAC adresu koja je napisana na nalepnici, a ako je mrežni adapter integrisan na matičnu ploču, može se softverski doći do nje. Kada je saznate, u administracionom panelu rutera potražite gde se unose MAC adrese kartica koje smeju da se priključe na mrežu. Na Linksys ruterima je to u odeljku Wireless / MAC Address / Wireless MAC Filter. Kliknite na Enable, pa Permit only PCs listed to access the wireless network i na kraju Edit MAC Filter List.

Enkripcija – Obavezno zaštitie bežičnu komunikaciju. Noviji ruteri imaju dva sistema enkripcije – WEP (Wired Equivalent Privay) i WPA-PSK (Wireless Protected Access). Drugi sistem je bezbedniji pa treba odabrati njega. Ako ga vaš ruter ne podržava, odaberite WEP.

Pročitajte i:  Zaštita tajnih i poverljivih informacija nikada nije bila važnija za organizacije

Izvor: PC 1000

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,