ePlaneta

Manje od 10% slobodnih IPv4 adresa, ICANN kaže da nema mesta panici

PCPress.rs ImageZbog velikog broja nedavno alociranih IP adresa u Aziji (pretežno u Kini), broj raspoloživih IPv4 adresa je pao na oko 400 miliona, što je manje od 10% ukupnog broja.
Ovaj podatak je stigao iz ICANN-a, ali generalni direktor korporacije za dodelu Internet imena i brojeva, Rod Beckstrom, tvrdi da nema mesta panici, jer veliki broj alociranih adresa još nije ušao u distribuciju, tako da u dogledno vreme ne treba očekivati nestašicu.
Pre ili kasnije, do nestašice će ipak doći, a rešenje je jednostavno i zove se IPv6. Iako je ICANN u saradnji sa mnogim Internet provajderima već preuzeo prve korake, trebaće još mnogo vremena da novi sistem adresiranja u potpunosti zameni stari, odnosno da se ostvari san zvaničnika ICANN-a – da svi elektronski uređaji imaju svoju IP adresu i da mogu da se povežu na Internet sa bilo koje lokacije. Zvuči neverovatno? Ne baš, pošto IPv6 omogućava ni manje ni više nego 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 adresa, samo je još potrebna veća saradnja provajdera i ostalih “velikih igrača” u Internet utakmici. Svetao primer je YouTube, koji je testirao i pustio IPv6 u svoje radno okruženje.

Pročitajte i:  Intervju: Ko zaista upravlja Internetom?

Izvor: Softpedia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,