Perfuziona mašina obnavlja donorsku jetru za transplantaciju

Klinički istraživači sa Univerziteta u Cirihu u Švajcarskoj napravili su mašinu za perfuziju za skladištenje jetre donatora pre transplantacije. Prvobitno je bilo izveštaja o mašini još 2020. godine, ali je sada tim objavio da su u mašini uskladištili i lečili oštećenu jetru, koja obično ne bi bila pogodna za transplantaciju.

PCPress.rs Image

Nakon tri dana lečenja, jetra je bila dovoljno zdrava za implantaciju, i uspešno je stavljena u patent, koji još uvek dobro radi godinu dana kasnije. Tehnika bi mogla da proširi potencijalni skup dostupnih donora jetre, jer je možda moguće „obnoviti“ manje zdrave jetre.

U transplantaciji organa vreme je od suštinske važnosti, pri čemu vitalnost organa brzo opada kada se ukloni iz tela donora, što obično znači hitnu operaciju da se organ stavi u primaoca. Ovaj problem je podstakao razvoj ove tehnologije, a istraživači koji stoje iza nje izvestili su 2020. da njihova mašina za perfuziju može održavati jetru u dobrom stanju do nedelju dana, što bi omogućilo da se transplantacije održe dugo nakon uklanjanja organa.

Pročitajte i:  Robot za precizne hirurške intervencije

Još jedno pitanje koje utiče na one na listama čekanja za transplantaciju je nedostatak organa donora. Organi koji ne pokazuju određeni nivo zdravlja odbacuju se kao neprikladni za transplantaciju. Međutim, ako se organima sa marginalnim problemima može vratiti stari sjaj, onda bi se fond dostupnih organa mogao značajno proširiti. Ovaj etos stoji iza ovog najnovijeg razvoja, u kojem su istraživači koristili svoju mašinu za perfuziju da „obnove” polovnu jetru.

PCPress.rs Image

Mašina initira ljudsko telo

Mašina za perfuziju ima za cilj da imitira ljudsko telo. Uključuje pumpu za perfuziju jetre, kao imitaciju ljudskog srca. Oksigenator imitira pluća, a mašina za dijalizu imitira bubrege. Mašina takođe vrši brojne infuzije hormona i hranljivih materija, kao zamena za creva i pankreas. Mašina čak nežno pomera jetru, što se dešava u telu kada je dijafragma gura tokom disanja.

Uređaj takođe omogućava kliničarima da leče jetru koja može imati neke probleme. Na primer, mogu da isporuče antibiotike ili hormonske tretmane, a uslovi unutar mašine omogućavaju im da optimizuju metabolizam jetre.

Pročitajte i:  Novo priznanje za robota za mikrohirurgiju 

U ovom najnovijem slučaju, švajcarski tim je uzeo povređenu jetru koja inače ne bi bila pogodna za transplantaciju, obnovio je u aparatu tokom perioda od tri dana, a zatim je uspešno transplantirao pacijentu, koji je još uvek živ godinu dana kasnije i radi dobro.

Izvor: medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,