Izračunato 100 triliona decimala broja Pi

Goocle Cloud Developer Advocate, Emma Haruka, demonstrirala je mogućnosti Google Cloud infrastrukture tako što je postigla novi svetski rekord u izračunavanju decimala broja Pi. Ona je uspela da izračuna ukupno 100 triliona decimalnih mesta, a za taj podvig bilo joj je potrebno 158 dana, kao i ozbiljna računarska snaga.

pi

Emma je uspela da obori rekord koji su postavili naučnici sa Univerziteta primenjene nauke iz Grisons-a, koji su prošle godine izračunali ukupno 62.8 triliona decimala, dok je pre toga rekord oboren 2019. godine, sa izračunatih 31.4 triliona decimala. Za taj rekord bilo je potrebno 121 dan, pa ispada da je za samo tri godine brzina računara koji su izračunavali ovu konstantu porasla duplo.

Ova masivna operacija izračunavanja broja Pi, demonstrirala je kako Google Cloud fleksibilna infrastruktura može da posluži istraživačima širom sveta da pomeraju granice naučnih istraživanja. Takođe, ovo je bio dobar test koji je pokazao da je platforma savršeno radila više od pet meseci, kao i da je na njene diskove snimljeno više od 82.000 TB podataka, bez ijedne greške.

Pročitajte i:  Google je počeo da blokira veb sajtove sa vestima

Google je za ovaj projekat koristio open-source alat, Terraform, za testiranje različitih opcija infrastrukture, kako bi se odabrali optimalni parametri. Takođe, kod koji je upotrebljen za izračunavanje 100 triliona decimala dostupan je na GitHub-u. Nakon što je završeno izračunavanje, Google je verifikovao rezultate upotrebom drugog algoritma – Bailey-Borwein-Plouffe formule.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,