BIZIT plus

Perseverance rover: Stvaranje kiseonika na Marsu

Kada se Perseverance rover agencije NASA u februaru 2021. godine bude spustio na površinu Marsa, njegov zadatak će, između ostalog, biti i eksperiment u okviru kojeg će pokušati da od ugljen-dioksida iz marsovske atmosfere napravi kiseonik. Tako bi neke buduće ekspedicije na Crvenu planetu ovako napravljen kiseonik mogle da koriste za pravljenje goriva koje bi im služilo da se vrate natrag na Zemlju.

PCPress.rs Image

Lansiranje tereta u kosmos nije jeftino, pa je neophodno da se smisle strategije koje bi smanjile troškove, a tako što bi se pronašli načini da se koriste materijali koje se budu pronašli na Marsu. Jedan od najneophodnijih elemenata je sigurno kiseonik, koji je potreban za čitav niz akcija – od disanja do pravljenja raketnog goriva. Perseverance rover je tako programiran da testira mogućnost stvaranja kiseonika, a uz pomoć Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE) instrumenta.

PCPress.rs Image

Atmosfera na Marsu je daleko „slabija“ od one na Zemlji, i sadrži čak 95% ugljen-dioksida. Instrument koji se nalazi na roveru bi uz pomoć pumpe trebalo da usisava ugljen-dioksid, te ga nakon toga razlaže na komponente. Rezultati će se nakon toga proveravati, a kako bi se utvrdila čistoća kiseonika koji nastaje na ovaj način. MOXIE instrument bi trebalo da proizvodi šest do deset grama kiseonika na sat, što je dovoljno za disanje neke manje životinje, na primer sitnijeg psa.

Pročitajte i:  NASA roveri za površinu Meseca

Izvor: New Atlas

Facebook komentari: