Data centri 2024

Bloomberg: Elon Musk postao drugi najbogatiji čovek na svetu

Vrednost bogatstva Elon Musk-a sada iznosi više od 129 milijardi dolara, što ga čini drugom najbogatijom osobom na svetu odmah iza prvog čoveka Amazona Jeff Bezos-a.

PCPress.rs Image

Tesla CEO nadmašio je osnivača Microsoft-a Bill Gates-a i preuzeo poziciju broj dva, navodi Bloombergov Billionaire Index. Uglavnom se Musk-ov dobitak može pripisati Teslinoj rastućoj ceni akcija. Musk je vlasnik oko 20% svih Teslinih akcija, što znači da kada Tesline akcije rastu, raste i njegovo bogatstvo.

Musk je dodao preko 100 milijardi dolara na svoju knjigovodstvenu vrednost 2020. godine, tokom koje su Tesline akcije ostvarile prihod čiji je iznos veći za 500% njihove vrednosti. Ovo čini Muska milijarderom broj jedan koji je ove godine zarađivao. Musk je 33 milijarde dolara ispred Bezosa i 75 milijardi dolara ispred Facebook CEO Mark Zuckerberg-a 2020. godine.

Posle Gates-a, Musk-u ostaje još samo da prestigne Bezos-a

Stvar je u tome što je Musk na putu da postane još bogatiji, zahvaljujući svom ogromnom direktorskom paketu kompenzacija sa Teslom, koji je najveći takve vrste u istoriji. Prema procenama, konačna ukupna vrednost tih nagrada za akcije iznosi 55 milijardi dolara. U maju je Musk otključao prvu od 12 tranši (deo pozajmice u uslovima kada se kredit ne koristi ili ne vraća u celosti u istom trenutku), vrednu 780 miliona dolara u to vreme. Učinio je to tako što je šest meseci održavao Teslinu prosečnu tržišnu vrednost iznad 100 milijardi dolara.

Pročitajte i:  AI će postati pametniji od čoveka do kraja 2025.

Musk je zatim otključao drugu i treću tranšu nekoliko meseci kasnije, vredne više od dve milijarde dolara. Do oktobra je kvalifikovao svoju četvrtu tranšu koja predstavlja više od tri milijarde dolara potencijalne dobiti. Teslina tržišna vrednost sada iznosi skoro 500 milijardi dolara, a Musk je na putu da nastavi da otključava još milijardi.

Poređenja radi, Forbes rangira milijardere na osnovu potpuno drugačije metodologije. Na tom sajtu, Musk je sada treća najbogatija osoba na svetu, iza Bezosa i Bernarda Arnaulta & family Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH).

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: