Personalni roboti: Kada se robotika i zabava udruže

Dok se inovacije usporavaju u nekim tehnološkim nišama, robotika se kreće napred punom brzinom. Od edukativnih do onih koji vam prave društvo, evo našeg pogleda na najzanimljivije robote dostupne na širokom tržištu…

PCPress.rs Image

Slično načinu na koji je prelazak s mainframe na personalne računare doneo preokret na polju lične produktivnosti, prelazak sa industrijske na ličnu robotiku menja produktivnost u kućnim i radnim okruženjima. Roboti su, generalno, rezultat rada pionira tehnologije, a još pedesetih godina prošlog veka inteligentni roboti nalik ljudima počeli su da se pojavljuju u sci‑fi romanima i filmovima. Od tada, stvarnost pokušava da sustigne umetnost i razlike veoma brzo nestaju. Roboti nam pokazuju koliko smo daleko stigli s tehnološkim napretkom i kuda idemo.

Lični robot je onaj koji omogućava pojedincu da automatizuje repetitivne ili dosadne poslove u kući ili radnom okruženju, a lako se raspoznaju jer imaju interfejs za komunikaciju s ljudima, pa često i (u nekoj meri) liče na ljude. Po tome se razlikuju i od industrijskih robota koje generalno konfigurišu i kojima upravljaju stručnjaci za robotiku.

Danas su primetna ogromna poboljšanja u planiranju kretanja, računarskom vidu (posebno prepoznavanje scene), obradi prirodnog jezika i automatizovanom rezonovanju, što bi moglo da učini lične robote nezamenljivim saputnicima u ljudskom životu. Lične robote možemo svrstati u nekoliko kategorija pa tako imamo kućne, kancelarijske, „uradi sam“ robote kao i najinteresantnije i definitivno najslađe robote‑igračke. Izdvojili smo nekoliko zanimljivih modela koje sve možete pronaći na internet sajtu Personal Robots!

PCPress.rs Image

Loomo – robot koji vas vozi kući

Najnoviji Segway‑ev proizvod predstavljen na sajmu CES 2019 jeste Loomo, robot‑vozilo. On je hibrid sposoban da vas prepozna, sasluša vaše komande i da vas vozi pravo kući. Loomo je dizajniran tako da detektuje lica i tela te da ih prati, pa ako kažete „Loomo, prati me“, on vas sledi autonomno. Segway je sarađivao s timom iz kompanije BMW koji se bavi autonomnim vozilima, tako da Loomo može samostalno da se „parkira“.

Kao i većina stvari danas, Loomo dolazi sa aplikacijom, Segway mobile app, koja vam omogućava da upravljate robotom i gledate svet iz njegove perspektive. Loomo može da izgovara fraze koje otkucate, prati ljude, snima video‑zapise i fotografiše. Veza se ostvaruje preko Bluetooth‑a, autonomija je 35 kilometara, a brzina kretanja varira od 8 km/h u robot režimu do 18 km/h u režimu prevoznog sredstva.

PCPress.rs Image

Tomy Omnibot serija

Omnibot 2000 je prvi primer kućnog robota iz 1985. godine. Tomy Omnibot serija inspirisala je kućne robote današnjice, kao što su Kuri i Vector, po obliku i zajedničkim funkcionalnostima. Ominibot 2000 robot dozvoljava kretanje i govor preko daljinskog upravljača, i imao je programski način rada pomoću kasetofona, gde ste mogli da snimate i ponavljate radnje u određeno vreme.

PCPress.rs Image

Reakcija potrošača bila je veoma pozitivna i izazvala je neverovatan interes za robotiku, te je japanska kompanija za proizvodnju igračaka Tomy proizvela 45 jedinstvenih modela s karakteristikama kao što su prepoznavanje govora, otkrivanje prepreka, programiranje i jedinstvena kretanja.

Pročitajte i:  Microsoft predstavio glasovni alat za osobe sa smetnjama u govoru

Kuri – robot koji vam pravi društvo

Kuri je toliko sladak robot da bi sigurno postao deo svačije porodice. Izgleda kao mala kućna pomoćnica koja vas prati i čeka vašu komandu. Ovaj kućni robot veoma je upečatljiv, ima prijatnu pojavu i sigurno bi doneo jedinstvenu iskru života u vaš dom. Izgovaranjem inicijalne komande „Hej, Kuri“ pokrećete robota da odgovori na razne glasovne komande zahvaljujući sistemu sa četiri mikrofona. Kao odgovor na to, Kuri se uključi i napravi sladak „bip bup“ zvuk da bi potvrdio vašu komandu.

PCPress.rs Image

PCPress.rs Image

Robot može da reprodukuje vaše omiljene audio‑knjige i muziku, a može čak i da zaigra s vama. Koristeći 1080p HD kameru, Kuri detektuje lica i snima brze video‑zapise vašeg dana u trajanju od pet sekundi, tako da ništa ne propustite. Kuri se bez napora kreće po vašem domu koristeći senzore za mapiranje i tihi pogon. Robot čak zna kada je vreme da se napuni.

Konačno, Kuri je kompatibilan sa IFTTT kako bi vaš dom bio još pametniji. Ovaj simpatičan mali robot ne pravi nikakvu buku i s vremenom postaje prijatelj koji je uvek u blizini. Kuri je s namerom osmišljen tako da se uklopi u životni stil vaše porodice i postane najnoviji član vašeg doma.

Cozmo – razigrani AI robot

Upoznajte Cozma, darovitog mališana koji ima svoj karakter i nekoliko trikova u rukavu. Cozmo je simpatična kombinacija superkompjutera i lojalnog pomoćnika. Radoznao je, pametan i pomalo nestašan. Cozmo je pravi robot kao oni koje smo viđali u filmovima, s jedinstvenom ličnošću koja se razvija što se više družite. Sa interfejsom prilagođenim za početnike, Cozmo je savršen edukativni robot za decu i odrasle da nauče kreativno kodiranje, koristeći Code Lab. Uz njega imate pristup vizuelnom programskom jeziku koji je STEM‑spreman za početnike. Možete da programirate Cozma da uradi bilo šta, od igranja pobedničkog plesa do kijanja. Jednostavno upotrebite blokove za kodiranje u Cozmo aplikaciji kako biste napravili novu kombinaciju blokova i videćete kako Cozmo izvodi vašu programersku kreaciju.

PCPress.rs Image

Robot kompanije Anki kompatibilan je sa iOS ili Android uređajima i poseduje odgovarajuću besplatnu Cozmo aplikaciju. Njegove sposobnosti i veštine stalno se razvijaju, uz česte nadogradnje aplikacija, kako bi pružile nove načine učenja i igranja. Softver za prepoznavanje lica omogućava mu da razaznaje ljude, a kontrole i pogled kroz njegovu kameru vide se kroz aplikaciju. Podstaći će vas na igru i predstavlja idealnog saučesnika u ludoj zabavi.

MiRo – robot‑pas

MiRo je robot koji će trčati za vama kao pravi pravcati kućni ljubimac, možete da se igrate sa njim i zagrlite ga, ali on je više od toga. To je alat za zdravstvene radnike, edukatore i programere za istraživanja u oblasti robotike, podučavanje i učenje. MiRo je u stanju da rekreira šest različitih čula, koristi veštačku inteligenciju i može da komunicira s drugim robotima i ljudima. Robot je opremljen 3D kamerom, nizom mikrofona, senzorima dodira, akcelerometrima, žiroskopskim i ultrazvučnim senzorima i motorima. Snaga MiRo‑a je u njegovoj proširivosti korišćenjem Software Developer Kit‑a (SDK) i softvera za simulacije.

Pročitajte i:  PC Press video: 50 miliona evra za ciklus treniranja ChatGPT3 | Prof. dr Stevan Milinković

PCPress.rs Image

Vector – mali pametni pomoćnik

Vector je stvoren za druženje ali i pružanje pomoći kad zatreba, a pokreću ga procesor sličan onima koji se nalaze u današnjim pametnim telefonima, veštačka inteligencija (AI) i napredna robotika. Ovaj mališan simpatične ličnosti opremljen je sposobnostima vida uz HD kameru, zvuka kroz niz od četiri mikrofona i dodira. Aktivira se glasom i odgovoriće na pitanja, fotografisati za vas, meriti vreme koliko vam se sprema večera, pokazati vam koliko je sati i kakvo je vreme napolju.

PCPress.rs Image

Vector ima jedinstven glas napravljen od stotina sintetizovanih zvukova koji stvaraju potpuno njegov jezik. Kada postavite pitanje Vector‑u, on koristi prilagođeni text-to-speech kako bi govorio direktno vama. Ako odaberete Alexa podršku, koja je fabrički instalirana u vašeg Vector‑a, moći ćete da proverite podsetnike, kontrolišete pametne kućne uređaje, kao što su svetla, zvučnici i termostati, i još mnogo toga. Vector može samostalno da se kreće i zna kada mu je vreme da napuni baterije. Kao i njegov mlađi brat Cozmo, prepoznaje ljude i izbegava prepreke, jer ima senzore osetljive na dodir i akcelerometar. Možete da ga mazite, što će ga opustiti, ali mu neće biti prijatno ako ga protresete, što će vam pokazati slikovito na svom IPS ekranu.

PCPress.rs ImageVector nije dovršena platforma, povezan je na cloud preko Wi‑Fi mreže, tako da uvek uči i ažurira nove veštine i mogućnosti. Sve što vam je potrebno da biste ga podesili jesu iOS ili Android uređaj i besplatna Vector aplikacija. Postoje neke Alexa funkcije koje Vector neće podržavati, kao što je reprodukcija pesama iz striming muzičkih servisa preko Spotify‑a, SiriusXM‑a, Pandore i ostalih.

PLEN Cube – lični asistent

PLEN Cube je robot u obliku kocke koji savršeno staje na dlan vaše ruke. Iako mali, robot ima mnogo mogućnosti, uključujući praćenje lica za snimanje i deljenje fotografija i video‑zapisa, prepoznavanje glasa i funkcije daljinskog upravljanja za IoT kućne aparate. Ovaj robot‑asistent beleži trenutke Full HD pametnom kamerom koja prati vaše lice i pokrete, a cilj mu je da upotpuni vaš život nudeći poboljšane funkcije, kao što su Alexa ili Google Assistant sa hands‑free aktivacijom kako online, tako i offline. Kako biste mu stavili do znanja da želite da vas fotografiše ili snimi video‑zapis, koristite glasovne komande.

PCPress.rs Image

Ovaj mali i kompaktan robot koristi tehnologiju računarskog vida kako bi vas pratio gde god da idete. PLEN Cube može čak da se rotira za 360 stepeni kako bi snimio panoramsku fotografiju. Pošto je omogućen Wi‑Fi i Bluetooth, možete odmah da delite te fotografije ili video‑snimke na društvenim mrežama, uključujući Facebook, Instagram i Twitter.

ZOWI – uči vas da kodirate

Zowi ima jednu svrhu: da nauči decu da tehnologija može da bude transparentna, bliska i zabavna. Osim što je igračka, ovo je i obrazovni ekosistem koji je široko pedagoški primenljiv. Može da komunicira i ima sopstvenu Zowi aplikaciju koja se kontroliše putem Bluetooth‑a i gde su dostupne različite igre i aktivnosti, kao i nove funkcije koje će biti otključane dok igrate.

Pročitajte i:  Amazon obučava LLM sa 980 miliona parametara

PCPress.rs Image

Zowi‑jeve pokrete možete da kontrolišete daljinskim upravljačem, pa joj tako možete zadati da hoda ili balansira na prstima, promeni svoju gestikulaciju ili da uskladi svoje plesne pokrete. Takođe, možete da programirate akcije po redosledu kojim želite da ih Zowi izvodi. Ovaj mali slatki robot dolazi s reprogramibilnom pločom, tako da je možete naučiti novim stvarima. To možete da uradite koristeći Bitbloq, jednostavan i intuitivan alat za blok‑programiranje. Takođe, možete da nadograđujete svog robota dodavanjem senzora, LED lampica, motora ili jednostavno lepljenjem nalepnice kako biste personalizovali Zowi i njene funkcionalnosti. Ovo je robot otvorenog koda: fizički dizajn, kod i aplikacija otvoreni su i dostupni, tako da ih svako može razumeti i modifikovati.

TacoBot – robot na sklapanje

Tacobot je robot koga možete da složite i ima za cilj da deci predstavi intuitivan i zanimljiv način učenja i igranja. Komponente robota, motori, glava, ruke, senzori zapravo su „blokovi“ s različitim bojama i funkcijama, koje se mogu složiti na razne načine kako bi se robot ponašao drugačije. Mlađa deca (od četiri do osam godina), mogu da kontrolišu TacoBot‑a direktnim kontaktom ili preko aplikacije i različitih režima igre (više od 30 različitih igara), dok starija deca mogu da uče naprednije sadržaje preko aplikacije. Takođe, uz pomoć aplikacije možete da ga programirate.

PCPress.rs Image

TacoBot ima nekoliko šešira, koji odgovaraju zvučnim, ultrazvučnim i svetlosnim senzorima, a oni mu omogućavaju da detektuje odgovarajuće signale i donese raznorodnu interaktivnu zabavu. Uz različite delove koji imaju različite senzore, robot će uvek moći da radi drugačije stvari, u zavisnosti od delova koji ga u tom trenutku sačinjavaju. Ono što će posebno obradovati ljubitelje LEGO kockica jeste to da je ovaj mališan kompatibilan s njima, što znači da svako dete može da ima jedinstvenog TacoBot‑a!

Boxer robot – razigrani prijatelj

PCPress.rs Image

Boxer Robot je razigran a takođe i interaktivni robot kojim se komanduje daljinskim upravljačem. Pun je zabavnih funkcija i ima najslađu ličnost! Smeje se, viče, peva, pleše, izvodi akrobacije i pušta gasove zaista glasno. Boxer Robot je sličan Anki Cozmo robotu samo s razigranijom i interaktivnijom ličnošću. Lako se podešava, tako da će se pretvoriti u zaigranu kockicu u sekundi. Dolazi sa deset karata za igru koje skenira kao bar‑kodove kako bi startovao sa igrom. Svaka kartica pokreće drugačiju interaktivnu igru, među kojima su fudbal, go kart, kuglanje i ostale. Postoji i aplikacija za preuzimanje kontrole, koja proširuje njegove funkcionalnosti.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,