BIZIT plus

Pesma koja je uništavala hard diskove

Stari hard diskovi koji se „vrte“ na 5400 RPM mogu da budu fizički oštećeni zbog harmonijske rezonance koju proizvodi pesma „Rhythm Nation“, mega hit pevačice Janet Jackson iz 1989. godine. Microsoft-ov softverski inženjer, Raymond Chen, napisao je na Microsoft Developers blogu anegdotu, još iz vremena Windows-a XP, o ovom otkriću, do kojeg je došla tehnička podrška jednog velikog proizvođača računara.

PCPress.rs Image

Podrška je otkrila da pomenuta muzička numera dovodi do fizičkog kvara pojedinih modela laptop računara. Šta više, tokom laboratorijskih testiranja koje je sprovedeno u vezi s ovim slučajem, otkriveno je čak i da reprodukcija te pesme na jednom računaru, može da dovede do kvara hard diska na drugom računaru koji se nalazi u blizini!

Šta se tu dešavalo? Ispostavilo se da pomenuta pesma sadrži prirodne rezonantne frekvencije koje imaju i određeni modeli klasičnih 2.5“-nih 5400 RPM hard diskova. Reprodukcijom pesme povećava se amplituda rezonovanja memorijskih ploča unutar diska, što u ekstremnim slučajevima može da dovede do njihovog fizičkog loma. Najsličniji primer takvom ponašanju je marširanje preko mosta, koje može da dovede do njegovog rušenja.

Pročitajte i:  Microsoft možda priprema jeftiniju Xbox Series X konzolu

Rešenje je pronađeno u dodavanju filtera na audio kanale, koji su detektovali „opasnu“ frekvenciju i uklanjali je prilikom reprodukcije.

Izvor: Microsoft Dev Blog

Facebook komentari: