Pet najbogatijih tehnoloških kompanija

Svima koji su u tehnološkoj industriji je jasno da kompanije kao što je Amazon i Apple zarađuju ogroman novac, ali ko zapravo ima „najzdraviji“ bankovni račun? Portal TNW je rešio da sazna i pronađe koje su tehnološke kompanije pravi MVP (upozorenje, to nisu ni Amazon ni Apple) – evo kako:

PCPress.rs Image

Metoda koja se najčešće koristi za procenu finansijskog zdravlja preduzeća koja poseduju akcije na berzi je odnos duga i kapitala. To ukazuje na bilans stanja kompanije, koliko je kompanija pozajmila za finansiranje svojih sredstava (to jest dugovi), nasuprot koliko novca ima u svojim rezervama koje je generisala od svog prihoda (to jest sredstva u stopostotnom vlasništvu).

Veliki odnos duga i kapitala obično je povezan sa visokim rizikom akcija, jer to znači da je kompanija agresivno finansirala svoj rast dugom. Idealan ili najčešći odnos ne postoji, a varira i od industrije do industrije, jer svaka ima različite kapitalne potrebe i stope rasta.

Odnos duga i kapitala

Ukoliko pogledate odnos duga i kapitala, dobijete samo dosadne procente, dok nas zanima čista gotovina. Stoga je portal TNW razmotrio razliku između čistog novca i duga kompanije, ukazujući na količinu njenih zaliha za ulaganje u istraživanje i razvoj, marketing, prodaju ili spajanja i akvizicije. Rezerve se takođe mogu koristiti za nagrađivanje akcionara u obliku dividendi ili otkupa akcija, indirektno nagrađivanje akcionara dok se povećana nestašica neplaćenih akcija povećava cenu akcija.

Pročitajte i:  Microsoft je nadogradio besplatnu verziju Copilot-a na GPT-4 Turbo

Međutim, bez obzira na to kako posmatrate, velika rezerva je luksuz, kompaniji pruža fleksibilnost i snažan je pokazatelj zdravlja kompanije. Dakle, evo najvećih rezervi koje je TNW portal pronašao prema poslednjim tromesečnim izveštajima o zaradi.

Alphabet (GOOG) – Pozitivan bilans od 100 milijardi dolara

Alphabet, Google-ova matična kompanija, ima ukupne zalihe gotovine u iznosu od 117 milijardi dolara i ukupan iznos duga od 17 milijardi dolara. Rezultat je pozitivan bilans od 100 milijardi dolara. To je najviši pozitivni bilans bilo koje kompanije sa akcijama na berzi.

Microsoft (MSFT) – Pozitivan bilans od 53 milijardi dolara

Microsoft ima ukupne zalihe gotovine u iznosu od 137 milijardi dolara i ukupan iznos duga od 84 milijarde dolara. Rezultat je pozitivan bilans od 53 milijarde dolara.

Facebook (FB) – Pozitivan bilans od 49 milijardi dolara

Konglomerat društvenih mreža i servisa, Facebook, ima ukupnu zalihu gotovine u iznosu od 60 milijardi dolara i ukupan iznos duga od 11 milijardi dolara. Rezultat je pozitivan bilans od 49 milijardi dolara.

Pročitajte i:  Google će blokirati Android korisnike od instaliranja 'nesigurnih' aplikacija

Cisco (CSCO) – Pozitivan bilans od 11 milijardi dolara

Dobavljač mrežne opreme Cisco ima ukupnu zalihu novca od 28 milijardi dolara i ukupan iznos duga od 17 milijardi dolara. Rezultat je pozitivan bilans od 11 milijardi dolara.

NVIDIA (NVDA) – Pozitivan bilans od devet milijardi dolara

Proizvođač grafičkih karti NVIDIA ima ukupnu zalihu gotovine u iznosu od 16 milijardi dolara i ukupan iznos duga od sedam milijardi dolara. Rezultat je pozitivan bilans od devet milijardi dolara.

Izvor: TNW

Facebook komentari: