Phising napadi u značajnom porastu tokom poslednjeg kvartala 2022. godine

U najnovijem Phishing and Malware Report-u koji objavljuje Vade, u Q4 2022. godine detektovano je 278.3 miliona phishing mail-ova, što je za čak 74.4 miliona mail-ova više u odnosu na prethodni kvartal. Posebno je bio „produktivan“ decembar prošle godine, kada je povećanje phishing mail-ova u odnosu na isti period 2021. godine bilo za čak 260 procenata.

PCPress.rs Image

Glavne mete su i dalje, velike, poznate kompanije. Facebook je u poslednjem kvartalu prošle godine bio najčešća meta phishing napada, sa više od 6.700 različitih phishing adresa u mail-ovima. Za njim slede Microsoft, PayPal, Google i Netflix. Uočen je i povećan broj napada koji targetiraju popularne aplikacije, kao što su Microsoft 365 ili Google Worskspace.

Gledano po industrijama, najviše su napadane finansijske ustanove, sa 29 procenata phishing napada. Napadi su bili fokusirani i na društvene mreže (25 procenta), cloud kompanije (19 procenata, Internet i telekomunikacione kompanije (15 procenata), eCommerce i logistiku (11 procenata) i državne ustanove (jedan procenat).

Vade analitičari su identifikovali i porast napada pomoću phishing alata koji su u stanju da automatski lokalizuju phishing stranice, u zavisnosti od maternjeg jezika žrtve. Ova opcija identifikuje postavke jezika u browseru žrtve i na osnovu toga prikazuje odgovarajuću phishing stranicu. Osim što povećavaju kontekstualnu preciznost napada, ovi napadi omogućavaju hakerima da sa jednim alatom napadaju žrtve u različitim državama, čime se povećava domet njihovih malicioznih kampanja.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

Izvor: Betanews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,