BIZIT 2022

Photoshop i AI: Prava lica rimskih careva

Mašinsko učenje je solidna alatka za oživljavanje starih fotografija, a ide toliko daleko da može da podari život čak i prastarim statuama. Tako su lica starih rimskih careva pretvorena u realistične fotografije, toliko da izgledaju kao obični ljudi koje svakodnevno mimoilazimo na ulici.

PCPress.rs Image

Kako su izgledali rimski carevi?

Za portrete je zaslužan dizajner Daniel Voshart, koji ovaj projekat opisuje kao rad u karantinu koji je „izmakao kontroli“. Istina je da se carskim licima ne bi bavio da je stanje redovno, i da posao funkcioniše kao inače. U julu je završio portrete čak 54 cara, te ih u obliku postera ponudio na prodaju. Za kreiranje slika koristio je različite softvere i izvore za prikupljanje građe, a glavna alatka je bio online program ArtBreeder, u koji je otpremio portrete careva koje je prikupio sa slika, statua, novčića. U procesu je bio koristan i Photoshop, koji je poslužio za fine ispravke na osnovu istorijskih zapisa.

Pročitajte i:  Može li AI dizajnirati bolje ulice za pešake? Prosudite sami.

Njegov rad na kraju ne služi samo za zabavu, već privlači pažnju eksperata koji su pohvalili portrete i zahvalili se na novom realizmu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,