Pištolji napravljeni od meteorita starog 4.5 milijardi godina

Dva pištolja, koja su napravljena od meteorita starog 4.5 milijardi godina, mogli bi da dostignu cenu od 1.5 miliona dolara na aukciji koja će se održati kasnije tokom ovog meseca.

Pištolji su konstruisani od delova Muonionalusta meteorita koji je 1906. godine otkriven u Švedskoj. Imaju kalibar 45 i dizajnirani su u klasičnom stilu, po uzoru na Colt 1911. Veruje se da se pomenuti meteorit sudario za Zemljom pre oko milion godina. Na prodaju će biti ponuđeni 20. jula (na 50. godišnjicu sletanja Apolo-a na Mesec), u Heritage Auction aukcijskoj kući u Dalasu.

Proizvodnja ovih pištolja bila je potpuno novo iskustvo za oružara, jer nikad nije radio sa takvim metalom. On je naveo da je struktura materijala bila neuobičajena i da ga je podsećala na kamen, a da se pri obradi pokazao kao da se radi o kombinaciji čelika, aluminijuma, ugljenika i dijamanata. S obzirom da nikad niko ranije nije imao priliku da upotrebljava takav materijal, morao je da se služi intuicijom i da bude veoma pažljiv prilikom obrade, jer su različiti delovi meteorita imali različitu tvrdoću.

Pročitajte i:  Android korisnici u Evropi imaće pravo da biraju sistem za pretragu

Pištolji su nakon izrade izdržali test ispaljivanja municije i oni su potpuno funkcionalni. Međutim, s obzirom na procenjenu cenu, ne preporučuje se da se ponovo upotrebljavaju za tu namenu.

Pored pištolja, čija će pojedinačna početna cena biti 500 hiljada dolara, na aukciji će se naći i delovi istog meteorita.

Izvor: Fox

Facebook komentari:

SBB

TV 2019
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.