PKS: Informacione tehnologije na jeziku biznisa

cloud-computing Okrugli sto “Primena informacionih tehnologija (IT) u malim i srednjim preduzećima u kriznim uslovima” poslednji je, 76. po redu stručni skup koji je u toku ove godine organizovalo Udruženje informatičke delatnosti PKS, 23. decembra 2008. godine.

Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije (DIS), suorganizatora okruglog stola, izrazio je zadovoljstvo što je 19. decembra ove godine konačno u Srbiji počela primena elektronskog digitalnog sertifikata, pune četiri godine nakon donošenja Zakona o elektronskom potpisu. Digitalne sertifikate za elektronski potpis dodeljuje PTT Srbije. Primena elektronskog potpisa jedan je od načina da se olakša poslovanje u uslovima krize, kada se obično pribegava smanjenju troškova. Kako kriza Srbiju neće zaobići, a trajaće duže nego što se očekivalo, nužno je da firme naprave krizni plan u kome će se predočiti kako IT može da doprinese bezbolnijem prevazilaženju krize, rekao je generalni direktor kompanije Coming-Computer Engeneering Drago Samardžić. On je IT menadžerima savetovao da akcenat stave na poslovnu, a ne na tehničku funkciju informacionih tehnologija, koje mogu da pomognu u podizanju konkurentnosti biznisa. Samardžić je predložio tehniku pravljenja projekta za potrebe privrednih subjekata, koji treba da sadrže predlog rešenja za ciljeve preduzeća i uticaj impelmentacije IT na poslovne rezultate, kao i predviđene uštede koje nova rešenja donose, a tek na kraju potrebnu opremu. Projekat nije šoping lista, poručio je Samardžić.

Pročitajte i:  Intel se približava rešenju, ali još uvek nema odgovor na problem sa Raptor Lake procesorima

Virtuelizacija data centra, revolucija u IT domenu, predstavljena je na okruglom stolu iz više uglova. U odnosu na fizički server, virtuelni server donosi uštede od 50 odsto u infrastrukturi, 40 odsto u energiji, u prostoru 35 odsto, a čak 65 odsto u vremenu za administraciju.

Inženjer Miroslav Kržić iz kompanije Coming rekao je da će sledećih godina dominantne teme IT oblasti biti: Cloud Computing tehnologija, tehnologija virtuelizacije, Storage, poslovna inteligencija i bezbednost.

Osim što donosi uštede, virtuelizacija donosi i potpunu hardversku nezavisnost za aplikacije.

Virtuelni data centar korišćen je prvi put prilikom organizacije Evrosonga u Beogradu. Pres centar koji je opsluživao 3500 novinara, imao je kombinovano rešenje, sa ”200 tankih klijenata” i 200 standardnih računara, da bi mogla da se upotrebi fizička infrastruktura ako reešenje za virtuelizaciju ne bi dobro funkcionisalo, s obzirom da je pre ovoga, postojala samo studija slučaja kada je korišćen sistem od samo 57 virtuelnih mašina, i to u laboratorijskim uslovima.

Korist od virtuelizacije nije samo u uštedi novac, već i potpunoj raspoloživosti rada, bez otkazivanja i uz minimalno učešće ljudskog rada, zaključio je Kržić.

Pročitajte i:  PC Press video: Zvuci Balkana u digitalno doba | prof. dr Dimitrije Golemović

Izvor: Privredna komora Srbije (PKS), PC Press

Dodatni sadržaji: Zakon o elektronskom potpisu (PDF dokument)

Facebook komentari: