BIZIT plus

Platne kartice u javnom gradskom prevozu Kragujevca

Od juče, 24. septembra, u Kragujevcu je moguće beskontaktno plaćanje usluga javnog gradskog prevoza Mastercard beskontaknim karticama, što ga čini jednostavnijim i efikasnijim kako za stanovnike, tako i za posetioce Kragujevca. Projekat su implementirali Grad Kragujevac, Apex solutions, AIK Banka i kompanija Mastercard.

PCPress.rs Image

Plaćanje karata će se u Kragujevcu obavljati beskontaktno, jednostavnim prislanjanjem bilo koje Mastercard kartice na validator. Zvučni signal i poruka na displeju će označiti uspešno kupljenu kartu. Svako plaćanje je zaštićeno višeslojnim mehanizmima zaštite koji se već primenjuju za sva druga beskontaktna plaćanja Mastercard karticama. Pored beskontaknih Mastercard kartica, plaćanje u vozilima javnog gradskog prevoza moći će da obavljaju i oni korisnici koji plaćanju mobilnim telefonima.

„Mastercard radi sa više od 100 gradova širom sveta na uvođenju elektronskih plaćanja u javni prevoz. U svim tim gradovima, elektronska plaćanja su doprinela da svakodnevno funkcionisanje grada postane brže, jednostavnije i jeftinije. Ponosni smo što možemo da, svojom tehnologijom i iskustvom, učinimo da javni prevoz u Kragujevcu, kao jedan od ključnih elemenata gradske infrastrukture, postane bolji i da se time napravi odlučujući korak ka pametnom rastu Kragujevca i Srbije“, izjavila je ovom prilikom Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine  kompanije Mastercard.

PCPress.rs Image

„Digitalizacija je ključna konkurentska prednost u svim segmentima poslovanja u 21. veku i srpski bankarski sektor je konkurentan trendovima u Evropi. AIK Banka je kao jedna od vodećih banaka na tržištu, odredila razvoj digitalnih servisa i inovativnih projekata plaćanja kao jedno od svojih strateških opredeljenja. U ovaj projekat smo ušli kao jedan od partnera, koji će građanima Kragujevca, ali i svim posetiocima, pružiti najjednostavniji i najbrži metod plaćanja za korišćenje javnog gradskog prevoza“, rekao je Bojan Pavlović, direktor sektora direktnih kanala AIK Banke.

Praktično iskustvo je pokazalo da prihvatanje beskontaktnih plaćanja u javnom prevozu povećava atraktivnost ovog vida prevoza kako za turiste, tako i za stanovnike grada jer na taj nacin ljudi ne troše vreme u potrazi za kioscima i neperesonalizovanim karticama koje se dopunjuju, već su u prilici da plate kartu za prevoz na isti način na koji na primer kupuju doručak u pekari ili plaćaju gorivo za svoj automobil, jednostavnim prislanjanjem kartice na validator.

PCPress.rs Image

U cilju edukacije i promocije beskontaktnog načina plaćanja, tokom novembra i decembra, korisnicima Mastercard beskontakntih kartica će biti omogućeno da sredom koriste javni prevoz  za samo 1 RSD. Na taj način će moći i sami da se uvere u sve prednosti korišćenja svoje Mastercard kartice umesto gotovine u javnom prevozu. Beskontaktno plaćanje Mastercard karticama je jeftinije od plaćanja gotovinom u javnom prevozu, a posebno će biti atraktivno za mlade, studente, kao i one koji posećuju Kragujevac zbog posla ili medicinske nege.

Facebook komentari: