PMF kao učesnik programa Tehnologija za edukaciju opremljen najsavremenijom HP opremom

Bozidar Djelic, potpredsednik Vlade Srbije, Dusanka Perisic, menadzer projekta i  Slobodan Radic, direktor HP-a u Srbiji Projekat kojim je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu aplicirao kod HP Philantropy Programa je četvrto rangiran među 15 uspešnih projekata predloženih od visokoškolskih institucija iz Evroazijskog regiona. Tim povodom na Prirodno-matematički fakultet stigla je donacija u vrednosti od 100.000 USD, koja uključuje sofisticiranu opremu procenjenu na 80.000 USD i 20.000 USD koja će se koristiti za implementaciju projekta.

Oprema se sastoji od 21 HP tablet personalnih računara, plotera i video bima što čini HP mobilnu računarsku učionicu. Cilj projekta je uspostavljanje novog pristupa nastavi i učenju u čijoj osnovi je primena vrhunske HP mobilne tehnologije. HP tehnologija omogućava da se svaki prostor prema potrebi pretvori u mobilnu računarsku laboratoriju.

Projekat koji je osmislio PMF predstavlja zajedničku investiciju Prirodno-matematičkog fakulteta i kompanije HP i ima za cilj da unapredi nastavu i učenje na kursevima iz primenjene matematike i ekologije. Nosioci ovog projekta su: Prof. dr Dušanka Perišić, Prof. dr Nataša Krejić, Doc dr Snežana Radulović i Prof. dr Zorana Lužanin.

Studenti za HP tablet racunarima U toku realizacije projekta očekuje se da će 500 studenata direktno koristiti HP opremu koja će svakako biti dostupna i drugim studentima i nastavnicima PMF-a. Projekat predviđa unapređenje četiri univerzitetska kursa, dva iz primenjene matematike (Finansijska matematika II i Matematički modeli u ekonomiji) i dva iz ekologije (Ekologija i Ekologija biljaka). Predviđeno trajanje projekta je dve godine.

Pročitajte i:  Da li znate šta traži 97% internet korisnika?

Studentima matematike finasija će HP PC tablet tehnologija koju će koristiti u radu, omogućiti timski rad i analizu tehnički zahtevnih problema u realnom vremenu. Praktična primena ove tehnologije je od neprocenjive važnosti imajući na umu da se radi o obradi finasijskih podataka dostupnih na internetu ili prilikom posete finansijskim institucijama.

Studenti ekologije će imati priliku da usvoje principe korišćenja geografskih informacionih sistema (kompjuterski zasnovanih metoda prikupljanja, obrade i analiziranja podataka o rasprostranjenosti biljaka) bez čega je rad modernog ekologa gotovo nezamisliv.

Cilj je osposobiti studente da razmišljaju i deluju multidisciplinarno, koriste vrhunsku tehnologiju i postanu konkurentni na tržištu rada.

O donaciji u okviru HP programa „Tehnologija za edukaciju“

HP-ov program unapređenja edukacije i učenja savremenim tehnologijama dodeljuje se odabranim fakultetima širom sveta. Program traje 12 meseci, nakon čega univerziteti nastavljaju da koriste opremu koju su dobili. Pored toga, HP nastavlja da pomaže dobitnicima da formiraju zajednicu za razmenu iskustava iz prakse, kroz organizovanje konferencija i on-line aktivnosti, koja pokriva 280 univerzitetskih naselja u 41 zemlji. Jednom godišnje univerziteti, učesnici HP programa “Tehnologija za edukaciju” se sastaju na međunarodnoj konferenciji da bi razmenili iskustva i ostvarili kontakt.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

HP „Tehnologija za edukaciju“ proslavlja svoju petogodišnjicu i obuhvata investicije od blizu 60 miliona dolara širom sveta. HP je, do sada, donirao opremu za više od 1000 fakulteta u 41 zemlji sveta.

Izvor: HP, McCann Erickson PR

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,