Počela slobodna registracija .СРБ domena

RNIDS press konferencijaOd 1. avgusta 2012. u 12.00 kreće slobodna registracija .СРБ domena, najavio je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) na press konferenciji održanoj danas, u Medija Centru. Pravo registracije će imati svi, bez obzira na to da li već imaju registrovan .RS domen ili ne.
Internet adrese na ćirilici naišle su na dobar prijem u srpskoj dijaspori. Sada je moguće da svoje ime i prezime, porodično prezime ili nadimak, naziv svoje organizacije ili kompanije, ili bilo koji drugi pojam koji ih podseća i povezuje sa rodnim krajem i Srbijom, registruju kao internet domen na ćirilici, sa .СРБ na kraju!
Posebno zanimljivi za registraciju biće i pojedini nazivi .СРБ domena koji su bili rezervisani za potrebe državne uprave, a za koje će 28. jula biti ukinuta rezervacija.
Cena godišnje registracije .СРБ domena iznosiće 500 dinara, dok će cena naziva u okviru poddomena (.ПР.СРБ, .ОРГ.СРБ, .ОБР.СРБ i .ОД.СРБ) biti 250 dinara. Ovo nisu cene za krajnje korisnike.СРБ domena, već cene koje RNIDS naplaćuje ovlašćenim registrima.
Za one korisnike .RS domena koji do 1. avgusta nisu iskoristili priliku da registruju neki od ponuđenih .СРБ domena po povlašćenoj ceni, ostaje mogućnost da do 1. novembra 2012. izaberu i registruju neki drugi trenutno slobodan .СРБ domen, i dalje po povlašćenoj ceni.
Ako želite da u potpunosti zaštitite neki vama bitan pojam na srpskom jeziku, poželjno je da posedujete nazive i .RS i .СРБ domena, jer pretraživači, kao što je Google, u rezultatima pretrage daju ravnopravno listu sajtova sa traženim pojmovima i na ćirilici i na latinici.
Ćirilički nacionalni domen Srbije .СРБ je jedini internet domen na svetu u kome se sve adrese sajtova pišu onako kako se i izgovaraju, a ubuduće će biti korišćen uporedo sa postojećim .RS nacionalnim domenom.
Registracija naziva .СРБ domena za krajnje korisnike (registrante) obavlja se preko ovlašćenih registara (najčešće su to internet provajderi) koji poseduju ovlašćenje RNIDS-a, a njihov spisak je na adresi: www.rnids.rs/registri.
Detaljne informacije nalaze se na sajtu њњњ.срб.
Napomena: Ćiriličke veb adrese, na .СРБ domenu, pišu se bez "www", a i u veb adresama na .RS domenu "www" nije neophodno, ako je server pravilno podešen.

Pročitajte i:  RNIDS poklanja Neo Geo RNIDS i još 50 fontova srpske ćirilice

Izvor: RNIDS

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,