Počeo s radom prvi Ultra HD kanal u Evropi

Ako kupite neki od Ultra HD televizora predstavljenih na CES-u, moći ćete da koristite njegove prednosti: Eutelsat Communications je pustio u pogon prvi evropski Ultra HD kanal

eutelsatlogo

Iako je HD televizija tek “stasala”, već je napravljen sledeći korak – Ultra HD, sa rezolucijon 3840 x 2160 tačaka, dva puta više i po horizontali i vertikali od standarda Full HD, dakle osam megapiksela na ekranu. Odgovarajući televizori su predstavljeni na CES-u, ali ako ste pomislili da će proći godine dok novi standard zaživi, kao što je bio slučaj sa HD televizijom, prevarili ste se: Eutelsat Communication je već pokrenuo probno emitovanje Ultra HD televizije preko satelita Eutelsat 10A.

Probno emitovanje koristi sliku sa osvežavanjem od 50 Hz, uz propusni opseg od 40 Mbps, što je mnogo više nego što se koristi za uobičajeno emitovanje signala 1080i. Ali, neće biti tako u budućnosti – predviđa se da će uz pomoća vrlo efikasnog kodeka HEVC koji se još uvek usavršava, propusni opseg za Ultra HD televiziju biti isti ili čak uži od onih koji se danas koriste za Full HD televiziju.

Tenutno se na tržištu mogu naći tri (veoma skupa) Ultra HD televizora – ako ste sebi priuštili neki od njih i imate satelitsku antenu – probajte!

Izvor: Engadget

Facebook komentari: