BIZIT plus

Počinje primena dodatnog poreza na mobilne telefone

TEL_v_pos_3D_100mmOdlukom Vlade Srbije, korisnici usluga mobilne telefonije plaćaće dodatni porez od 10 odsto, počevši od 1. juna ove godine. Vladin „Porez na upotrebu mobilnog telefona“, obračunat na osnovu uputstva Ministartstva finansija, privremena je mera, a odnosi se na sve razgovore, slanje tekstualnih (SMS) i multimedijalnih (MMS) poruka, i prenos podataka (Internet saobraćaj), kao i posebne usluge, u zemlji i inostranstvu.
Porez se obračunava na cenu usluge mobilne telefonije bez PDV-a, a naplaćuju ga od korisnika, a za račun države sva tri operatora na teritoriji Srbije.
Postpejd korisnicima porez se dodaje na ukupan mesečni saobraćaj i biće prikazan na računu kao posebna stavka. Svi postpejd korisnici dobiće prvi ovakav račun u julu, za potrošnju u junu.
Cena dopuna za pripejd korisnike neće se menjati zbog ovog poreza, a on će biti uračunat u cenu dopune.
Porez će se naplaćivati i na posebne usluge za sve korisnike, kao što su zamena SIM kartice ili broja, specijalni brojevi, i slanje na kućnu adresu specifikacije poziva. 
Od poreza su izuzete sledeće kategorije usluga i opreme mobilne telefonije: SMS parking za postpejd korisnike, nagradne igre u organizaciji Državne lutrije Srbije za postpejd korisnike, mobilni telefoni, Internet modemi, dodatna oprema za mobilne telefone (baterije, punjači, memorijske kartice, torbice, lančići…), saobraćaj za romere u Srbiji (korisnike inostranih mobilnih mreža koji gostuju u Srbiji i koriste se uslugama srpskih mobilnih operatora), usluge „5 za 20“ i „SOS kredit“ za pripejd korisnike, kamata, penali i sudske takse.

Pročitajte i:  Blokiranje domena koji asociraju na poznate brendove

Izvor: McCann Erickson Public Relations

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,