Počinje proizvodnja iPhone-a 13 u Indiji

Ovaj potez bi mogao pomoći Apple-u da ostane konkurentan na važnom tržištu.

PCPress.rs Image

Četvrti model iPhone-a koji se proizvodi u Indiji

Apple je započeo proizvodnju jednog od svojih najnovijih telefona u Indiji. Prema izveštajima Reuters-a, tehnološka kompanija počela je da proizvodi iPhone 13 u Indiji. Iako Apple nije rekao koja je fabrika odgovorna, izvor Reuters-a tvrdi da će fabrika Foxconn u gradu Sriperumbudur u državi Tamil Nadu sastavljati uređaje.

Ovo je četvrti iPhone koji je Apple napravio u Indiji. Kompanija je započela domaću proizvodnju 2017. godine sa originalnim iPhone SE.

Odluka nije iznenađujuća. Indijska vlada je koristila više alata da izvrši pritisak na kompanije da proizvode lokalno u Indiji, uključujući pravila koja zahtevaju lokalni izvor za 30 odsto delova.

Povećane uvozne carine su takođe odigrale ulogu. Ako Apple ne pravi iPhone 13 lokalno, uređaj je previše skup u poređenju sa konkurentskim ekvivalentima napravljenim unutar granica Indije.

Apple je takođe diverzifikovao svoju proizvodnju dalje od Kine kako bi izbegao trgovinske sporove i druge probleme, koji mogu nastati zbog prevelikog oslanjanja na proizvodnju u Kini. Indijska proizvodnja bi mogla da pomogne Apple-u da prebrodi privremene poremećaje u kineskim fabrikama. Kompanija je takođe navodno bila spremna da preseli proizvodnju AirPod-a i MacBook-a u Vijetnam, iako je Nikkei tvrdio da je pandemija odložila te planove.

Pročitajte i:  Masovna proizvodnja dva nova AirPods modela počinje u maju

Ekspanzija takođe dolazi uprkos problemima sa radnom snagom u Indiji. Neredi su izbili u Wistron-ovoj fabrici iPhone-a, u industrijskoj zoni Narasapura krajem 2020. godine, pošto su se radnici žalili na neisplaćene plate, prekomerno radno vreme i teške uslove rada.

Apple je stavio Wistron na uslovnu kaznu dok se izvođač radova ne pozabavi problemima, ali sa sigurnošću se može reći da kriza neće pomoći Apple-ovoj ekspanziji proizvodnje u državi.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,