BIZIT plus

Počinje revolucija električnih automobila u SAD

aptera1 Revolucija električnih automobila mogla bi konačno da postane realnost u SAD, nakon što je Energetski komitet američkog Senata odobrio budžet od 3,6 milijardi dolara za podršku razvoju plug-in električnih automobila, putem serije inicijativa u okviru društva.

U okviru inicijativa nalaze se podsticajni program za električna vozila, kao i razvoj i ulaganje u infrastrukturu potrebnu za razvoj novih tehnologija, najviše u pogledu stanica za punjenje.

Ova inicijativa dolazi nakon nekoliko programa podsticaja, uključujući 2,4 milijarde dolara u grantovima za razvoj baterija za električne automobile, kao i nacionalni popust od 7.500 dolara za kupovinu novih električnih vozila.

Ovo je tek prvi korak u razvoju tehnologija čistih automobila, a analitičari ocenjuju da će SAD, verovatno više nego bilo koja druga država u svetu, imati borbu između naprednih tehnologija i lobista američke naftne industrije.

Cilj Obamine administracije je postavljanje temelja za razvoj naprednih tehnologija koje bi dovele do elektrifikacije čak polovine automobila i kamiona do 2030. godine, čime bi se smanjila zavisnost od nafte i smanjili štetni gasovi u atmosferi.

Pročitajte i:  GlobalFoundries dobija 1,5 milijardi dolara u okviru CHIPS zakona

Izvor: Economy

Facebook komentari: