ePlaneta

Podešavanje štampe u Excelu

Kada želite da štampate tabelu, često se susrećete sa problemom njenog preloma na više stranica. Ekran lako odskrolujemo kada analiziramo tabelu, ali kada je odšampamo, jedino što možemo da radimo jeste to da listove stavljamo jedne pored drugih, a kada su povezani u tabak, onda da besomučno okrećemo listove napred‑nazad.

Excel-Podesavanje-preloma-stampe1Na sreću, Excel ima moćan Preview mod u kojem možemo ne samo da proverimo kako će nešto zaista izgledati kada se odštampa, već možemo i da korigujemo manje nedostatke preloma pre nego što upropastimo papir. Da bismo pregledali i optimizovali tabelu pre štampe, biramo View ribbon i u njemu Workbook Views sekciju. Tamo nas očekuje Page Break Preview ikona koja pokreće mod sa iscrtanom šemom listova koji će biti odštampani.

Excel-Podesavanje-preloma-stampe2Jedno od najjednostavnijih rešenja problema štampe je da promenite orijentaciju papira iz portrait u landscape desnim klikom bilo gde u tabeli, zatim izborom opcije Page setup i promenom Orientation vrednosti. Ukoliko imate štampač koji podržava i listove veće od A4 formata, moći ćete da se odlučite i za A3 listovae koji su omiljeni među računovođama. Moguće je i da nakon štampe zalepite dva lista jedan pored drugog, ali najbolje bi bilo ako biste ipak uspeli tabelu da obuzdate i smestite je u zadati okvir.

Pročitajte i:  Excel pite i krofne, grafikoni za sladokusce!

Excel-Podesavanje-preloma-stampe3Ovaj Page Break Preview mod omogućava ne samo da menjate širine kolona i redova, nego i da prevlačenjem pomerate predložene ivice listova i obuhvatajući dodatne redove ili kolone, dinamički skalirate tabelu tako da stane na uvek ograničeni prostor papira.

(Objavljeno u PC#194)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,