Podlaktica kao ekran na dodir

Istraživači na Univerzitetu Carnegie Mellon stvorili su prototip novog pametnog sata koji umesto da se koristi na standardan način putem integrisanog ekrana na dodir, može da pretvori ruku nosioca u ekran osetljiv na dodir. Prototip LumiWatch projektuje interaktivnu površinu na ruku ili šaku nosioca, omogućavajući mu da dodirne i prevlači (swipe) na koži kako bi koristio sat. LumiWatch može da projektuje interfejs veličine do 40 centimetara kvadratnih, što istraživači kažu da je otprilike 5 puta veće od interfejsa tipičnog pametnog sata.

PCPress.rs Image

Sat LumiWatch sastoji se od logičke ploče, projektora, senzora dubine, metalnog kućišta i baterije sa kapacitetom od 740 mAh. Projektor od 15 lumena sadrži tri lasera crvene, plave i zelene boje, a projekcija je jasno vidljiva i na otvorenom prostoru. Implementirana je mogućnost stalnog praćenja položaja prsta u 2D okruženju (sat se otključava swipe pokretom ulevo), a što se tiče hardverskih karakteristika, LumiWatch donosi Qualcomm-ov 1,2 GHz četverojezgreni procesor, 768 MB RAM-a, 4 GB interne memorije kao i podršku za Bluetooth i Wi-Fi povezivanje. Softverska komponenta uključuje operativni sistem Android 5.1.

Pročitajte i:  Upotrebljen minijaturni stimulator mozga

PCPress.rs Image

LumiWatch je u stanju da projektuje sadržaj neprekidno do nešto više od jednog sata, a uz normalnu upotrebu istraživači očekuju da će baterija trajati skoro čitavog dana. Jedan od većih problema pri njegovoj izradi bila je projekcija sadržaja na ljudsku ruku čija površina nije uvijek potpuno ravna. Istaživači procenjuju da bi trenutna maloprodajna cena radnog prototipa LumiWatcha iznosila oko 600 američkih dolara, a njegove dimenzije su 50x41x17 milimetara.

Sat bi možda bio prvi koji bi projektovao korisni interfejs na telu, ali to nije prvi sat koji projektuje slike i drugi sadržaj na ruku korisnika. Haier-ov Asu sat takođe ima ugrađeni projektor koji prikazuje informacije na poleđini vaše ruke kao što su fitnes ciljevi dok trčite. Ritot takođe ima nosivu traku koja se sinhronizuje sa vašim pametnim telefonom i projektuje obaveštenja na zadnjoj strani ruke.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,