Poljoprivreda: Novi robot za berbu povrća

Puno je godina prošlo otkad su traktori napravili revoluciju, sad je red na robote. Tehnološki napredak je doneo nove tačke s kojih može da se bere i okopava, a u tome su poslednjih godina pomogle i autonomne mašine. Pored toga što služe za pomoć i zabavu, ove sprave mogu da se pretvore i u oruđe za obavljanje poljoprivrednih poslova u modernim farmama.

PCPress.rs Image

U prošlim vekovima žetva je podrazumevala angažovanje svake radno sposobne osobe u selu, a usevi su se savladavali uz pomoć primitivnih alata. Naučna i inženjerska otkrića su u poslednjih dvesta godina bitno olakšala i izmenila taj proces, a mehanizacija je umanjila potrebu za ljudskom radnom snagom. Upravo zbog toga postoje određeni strahovi da će roboti i samoupravljive mašine dodatno smanjiti potrebu za običnim radnicima, pa stručnjaci pokušavaju da objasne da će stara radna mesta zameniti nova, što znači da bi vozač traktora u tom novom poretku mogao da bude upravitelj čitave flote mašina, koju bi uz pomoć pametnog telefona kontrolisao sa udaljenosti.

GRoW je novi robot ovog tipa, a posao mu je da krstari staklenikom, skenira povrće i bira plodove koji su zreli za berbu. Kontroliše se preko posebne aplikacije koja se instalira na pametni telefon, pa farmer može da podešava detalje o tome koji su plodovi za branje i gde bi robot trebalo da napravi rez da bi ubrao povrće. Život sve više liči na naučnu fantastiku.

Pročitajte i:  OpenAI: Dan kada su roboti počeli da uče kao ljudi

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,