BIZIT plus

Pomračenje Meseca na live stream-u

Večeras imamo priliku da vidimo takozvani krvavi Mesec, što znači da je ušao u senku Zemlje. Ovo je drugi krvavi mesec (poznat i kao lunarna eklipsa) ove godine, i njegovo pomračenje će trajati neprekidno sat vremena i 43 minuta, što ga čini najdužim u ovom veku. Međutim, impresivna dužina pomračenja takođe znači da će sam Mesec zapravo izgledati malo manji i prigušeniji nego obično.

To je zato što će Mesec biti onoliko daleko od Zemlje koliko je kada je na eliptičnoj orbiti, čineći ga da izgleda manje. Međutim, Mesec se kreće i sporije kada je tako daleko, kaže Frederick Walter, profesor fizike i astronomije na Univerzitetu Stony Brook. To omogućava da se duže zadrži u senci Zemlje i da se produži eklipsa.

Posmatrači u regionima poput Bliskog istoka i većine Evrope (uključujući i Srbiju) dobiće dobar pogled na pomračenje (možete proveriti vidljivost vašeg regiona sa timeanddate.com alat za lokaciju). Videće da Mesec dobija rđavo crvenu boju – po čemu je lunarno pomračenja i dobilo nadimak krvavi Mesec (Blood Moon). Tokom pomračenja, sunčeva svetlost mora da se filtrira kroz Zemljinu atmosferu pre nego što osvetli Mesec. „Plava svetlost se savija više od crvene svetlosti, tako da se plavo svetlo zapravo rasprši“, kaže Walter. Dakle, svetlost koju atmosfera projektuje na Mesecu je crvena, dajući joj taj krvavi sjaj.

Pročitajte i:  NASA se kladi na kameru od 36 piksela 

Za one koji su u Severnoj Americi i posmatraju pomračenje online, imaju malu utešnu nagradu ako izađu i pogledaju nebo videće pun Mesec i sjajan Mars koji će biti direktno suprotan Suncu. To je „poslastica koja se dešava jednom u dve godine“ a zove se „Mars u opoziciji”, kaže Brian Resnick za Vox. „To je najsjajnije što Mars može da bude”, kaže Walter. Mesec će ponovo proći kroz senku Zemlje 21. januara 2019. godine.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: