Data centri 2024

Popularne prevare: Malver i lažni Windows 11

Prevaranti su već pronašli načine da zloupotrebe uzbuđenje zbog Windows 11 verzije operativnog sistema, te korisnicima nude lažne instalere, koji u sebi sadrže adware, malver i druge maliciozne alate.

PCPress.rs Image

Iako je objavljeno da Windows 11 stiže tek početkom 2022. godine, Microsoft je učesnicima insajder programa već omogućio da ga preuzmu i isprobaju. Odmah su se pojavile i verzije koje dolaze od nezvaničnih izvora, a iz kompanije Kaspersky upozoravaju da su svi koji su preuzimali sumnjive Windows 11 varijante s njima dobili i malver.

Iako je Microsoft omogućio da se  Windows 11 lako preuzme sa zvaničnog web sajta, mnogi softver i dalje traže po sumnjivim ćoškovima interneta. Sa lažnim verzijama stižu i nepoželjni alati koji kriminalcima služe za napade, pa korisnici na svoje uređaje preuzimaju različite tipove malicioznih fajlova – od onih koji sadrže adware, do kradljivaca lozinki i podataka o kreditnim karticama.

PCPress.rs Image

Korisnicima se, naravno, preporučuje da Windows 11 potraže preko zvaničnih kanala, a verzija operativnog sistema je već dostupna onima koji su registrovani u okviru Windows Insider programa, te može da se instalira na Windows 10 računare.

Pročitajte i:  ASUS predstavio ASUS Vivobook S 15, prvi Copilot+ PC sa Windows 11 AI podrškom

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,