Pornhub blokira pristup korisnicima iz Montane i Severne Karoline

Pornhub tvrdi da zahtevi za identifikacijom putem ličnih dokumenata izlažu privatnost korisnika riziku.

PCPress.rs Image

Novi zakoni o proveri godina korisnika

U Sjedinjenim Američkim Državama, Montana i Severna Karolina prednjače po broju pretraga za “VPN” u proteklih nekoliko dana. To je i logično obirom na nove zakone o proveri godina koji su stupili na snagu 1. januara. Prema tim zakonima, sajtovi za odrasle traže od korisnika da dostave kopiju zvaničnih identifikacionih dokumenata izdatih od strane vlade. U suprotnom sajtovi moraju potpuno da blokiraju pristup svojim sadržajima u tim regionima.

Prema izveštaju, Pornhub je odlučio da blokira korisnike iz obe pomenute države umesto da traži proveru identiteta. Ostali sajtovi koji su u vlasništvu matične kompanije Aylo, uključujući Brazzers, Redtube i YouPorn, takođe više nisu dostupni.

Ukoliko bilo ko iz Montane ili Severne Karoline pokuša da pristupi sajtu kompanije Aylo, videće video poruku u kojoj se objašnjava da davanje kopije identifikacionog dokumenta platformama za odrasle izlaže njihovu decu i njihovu privatnost riziku. “Verujemo da je najbolje i najefikasnije rešenje za zaštitu dece i odraslih identifikovati korisnike putem njihovog uređaja. Zatim, treba omogućiti pristup sadržaju sa ograničenjem za određene godine na osnovu te identifikacije”.

Pročitajte i:  Američki zakonodavci ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom

Slični zakoni su ranije stupili na snagu i u drugim državama

Istu video poruku vide korisnici iz drugih država u kojima su stupili slični zakoni o proveri godina. Montana i Severna Karolina su najnovije države koje zahtevaju od platformi za odrasle da provere godine korisnika. Luizijana je započela tu proceduru početkom 2023. godine. Od tada su Utah, Arkansas, Misisipi, Virdžinija i Teksas usvojili isti princip. U slučaju Severne Karoline ovo pravilo je odobreno kao deo zakonodavstva koje zahteva od srednjoškolaca da pohađaju časove računarstva.

Drugi sajtovi za odrasle koji nisu u vlasništvu Aylo-a koriste spoljne provajdere za autentifikaciju godina korisnika umesto da blokiraju ceo region. Pornhub koristi aplikaciju digitalne vozačke dozvole Luizijane kako bi proverio identitet lokalnih korisnika. Međutim, nisu sve države uključile aplikacije za identifikaciju koje rade sa njihovim sistemima. Pornhub je naveo da im je saobraćaj u Luizijani opao za 80 odsto kada je država počela da sprovodi zakon o proveri godina.

Ovo predstavlja potencijalni udarac za Aylo nakon što im je u decembru izrečena kazna od 1,8 miliona dolara zbog hostovanja i profitiranja od pornografskog sadržaja u kojem su učestvovale žrtve trgovine ljudima.

Pročitajte i:  Da li je TikTok drugačiji u Kini?

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,