EU donosi nova pravila za Pornhub, XVideos i Stripchat

Evropska unija je dodala tri kompanije koje se bave sadržajom za odrasle na listu firmi koje podležu strogim regulacijama prema novim pravilima za online sadržaj. To su Pornhub, Stripchat i XVideos.

PCPress.rs Image

Kompanije sada imaju veću odgovornost za sadržaj koji se pojavljuje na njihovim platformama

Nova pravila su poznata kao Zakon o digitalnim uslugama (DSA). Nova pravila zahtevaju od kompanija da vrše upravljanje rizikom, prolaze kroz eksterne i nezavisne analize i dele podatke sa vladinim organima i istraživačima.

EU je u aprilu označila pet podružnica kompanije Alphabet, dve jedinice Mete, dva preduzeća kompanije Microsoft, X i AliExpress kompaniju među 19 kompanija koje su podležale novim pravilima koja su tada stupila na snagu.

Ove kompanije će morati da urade više kako bi se borile protiv dezinformacija. Moraju da pruže više zaštite i izbora korisnicima i osiguraju jaču zaštitu dece. Ako to ne urade suočiće se sa kaznama do 6 odsto svog globalnog prometa.

Pornhub je saopštio da ima 33 miliona mesečnih korisnika

“Pornhub, Stripchat i XVideos su dostigli određeni broj korisnika. Sada je neophodno da budu podvrgnuti strogim pravilima u okviru DSA zakona”, rekao je šef industrije bloka, Thierry Breton. “Stvaranje bezbednijeg online okruženja za našu decu je prioritet za sprovođenje DSA zakona.” Velike tehnološke kompanije koje imaju broj korisnika koji prelazi prag od 45 miliona označavaju se kao veoma velike online platforme. Pornhub ima sedište u Kanadi. Kompanija je saopštila da ima 33 miliona prosečnih mesečnih korisnika do 31. jula, što je ispod potrebnog nivoa.

PCPress.rs Image

Visoki zvaničnik Evropske komisije je naveo da kompanije same pružaju određene informacije. Međutim, Komisija takođe koristi informacije dobijene iz drugih izvora, poput trećih strana ili alternativnih izvora. Na taj način Komisija će proceniti da li kompanije ispunjavaju potrebne kriterijume za određeni status.

Pročitajte i:  Pornhub i nove blokade 

XVideos je ranije saopštio da ima 160 miliona korisnika u EU. Stripchat tvrdi da ima preko 500 miliona korisnika širom sveta.

Nekoliko vlada poput Nemačke, Francuske i Velike Britanije pokušalo je da ograniči pornografske sajtove uvodeći lokalne propise.

U periodu od četiri meseca od trenutka kada su označeni od strane EU, Pornhub, XVideos i Stripchat će morati da preduzmu mere za zaštitu korisnika na internetu. To će uključivati zabranu za maloletnike i smanjenje bilo kojih sistemskih rizika koji proizilaze iz njihovih usluga, saopštila je Evropska komisija.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: