Top50 Glas publike

Poslovna elegancija

Lenovo (IBM) je godinama gradio ThinkPad kao ultimativni poslovni brend. Moćni, lagani, otporni i elegantni prenosnici postali su sinonim poslovne mašine i dugo odolevaju konkurenciji. Sada je stigao ThinkPad T470s

PCPress.rs ImageThinkPad T470s dolazi u formatu koji najviše volimo: ekran dijagonale 14 inča je zlatna sredina kada treba pomiriti kompaktne dimenzije i udoban rad. Kako nas je Lenovo već navikao, u ThinkPad seriju ugrađuju se samo vrhunske komponente, pa je tako i s verzijom koju smo dobili na test. Sve te komponente spakovane su u 1,3 kilograma – dovoljno da ga ne osetite u rancu.

Ultraportabilan

Za produktivnost se brine ULV verzija Core i5 procesora s dva jezgra i mogućnošću paralelnog rada s dvostruko više nezavisnih izvršnih niti, zahvaljujući dobro poznatoj Intel HyperThreading tehnologiji. Procesoru društvo prave M.2 SSD od 128 GB i 4 GB DDR4 memorije, a sve to, očekivano, radi na operativnom sistemu Windows 10 Pro. Zbog ugrađene dve baterije od po tri ćelije možete računati na sedam, odnosno 13,5 sati autonomije, u zavisnosti od toga šta radite na računaru.

Da se radi o modernoj ultraportabilnoj mašni koju ćete više koristiti van kancelarije nego u njoj, dovoljno govori SIM slot koji omogućava pristup mobilnoj mreži kada ste van Wi‑Fi dometa, zarad neometanog rada gde god da se nalazite. Sve potrebne konekcije su tu, a sviđa nam se što inženjeri kompanije Lenovo ovde nisu pravili kompromis, pa imate dovoljno USB portova svih vrsta, Thunderbolt, HDMI, LAN, 802.11ac 2×2 Wi‑Fi, Bluetooth… Za one kojima je to potrebno, Lenovo je ostavio i čitač smart kartica, pa ga možete dodati ukoliko vam je potreban.

Kako bi se poboljšala bezbednost, implementiran je senzor otiska prsta nalik onima na telefonu, pa je dovoljno samo prisloniti prst umesto prevlačenja da bi se računar otključao. S donje strane možete pronaći CS13 priključak za dock, koji može da olakša život svima onima koji posao (laptop) nose sa sobom i ne žele svaki put da provedu deset minuta povezujući i razvezujući kablove kad stignu u kancelariju ili krenu iz nje.

Produktivnost iznad svega

I ekran je okrenut ka radu van kancelarije, pa je mat sloj dobrodošla opcija na ovom Full HD panelu, posebno kada je sunce napolju malo jače. Sa estetske strane, Lenovo je zadržao prepoznatljiv izgled, što znači – minimalistički pristup, crno‑siva kombinacija boja sa crvenim elementima, otelotvorenje poslovne elegancije.

Za unos podataka koristićete jednu od najboljih tastatura na svetu – patentirani Lenovo AccuType dizajn koji garantuje ergonomski oblik tastera i precizno odmeren hod, a za noćne ptice tu je i pozadinsko osvetljenje. Izdvojeni su kursorski tasteri što pohvaljujemo, a zamenjena mesta Fn i Ctrl tasterima mogu se promeniti u BIOS postavkama. Touchpad je prostran, s trackpoint dodatkom i pripadajućim tasterima, zaštitnim znakom ThinkPad serije.

Rad s ovim računarom predstavlja uživanje u svakom smislu, a prijatno nas je iznenadila i jačina integrisanih zvučnika, posebno jer ThinkPad modeli većinom nisu etablirani kao multimedijalni računari. Operativni sistem se podiže i isključuje veoma brzo, pa teško da ćete uspeti da nađete neku pravu zamerku ovom laptopu. Ako gledate gde je dlaka u jajetu – možda vam 4 GB memorije bude malo za rad s glomaznim aplikacijama, a i SSD bi mogao da bude veće, ali to se ispravlja vrlo jednostavno. Jedino nas je zabolela cena koja, u zavisnosti od konfiguracije, kreće od 1500 evra i ne zaustavlja se brzo… Uostalom, kada su dobre stvari bile jeftine?

Lenovo ThinkPad T470s Signature Edition
Ekran 14” 1920×1080 IPS, anti-glare
Procesor Intel Core i5 7200U 2,5-3,1 GHz 2C/4T 15 W
Memorija 4 GB DDR4 2133 MHz
Disk 128 GB Samsung M.2
Grafika Intel HD Graphics 620
Konektori 3×USB 3.0 (1×AlwaysOn), 1×USB-C/Thunderbolt 3, 1×HDMI, audio combo, LAN, SD čitač kartica, Wi-Fi 802.11ac 2×2, Bluetooth 4.1
Operativni sistem Windows 10 Pro 64-bitni
Baterija 6 ćelija 51Wh (3 ćelije 24 Wh napred + 3 ćelije 27 Wh nazad)
Ostalo osvetljena tastatura, microSIM, CS13 dock, čitač otiska prsta, opciono čitač pametnih kartica
Dimenzije 331×226,8×18,8 mm; 1,3 kg
Cena od 1500 evra

 

Rezultati
PC Mark 8 Work Score V2 acc./conv. (poena) 4614 / 3165
PC Mark 8 Home Score V2 acc/conv. (poena) 3124 / 2432
Cinebench R15 single/multi core (poena) 121 / 252
AS SSD sekvencijalno čitanje/upis (MB/s) 508,6 / 469,4
Crystal disk mark sekvencijalno čitanje/upis (MB/s) 481,7 / 488,4
Powermark min/max 7h / 13h 25′

www.lenovo.rs

(Objavljeno u PC#245)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,