Zebra

Toshiba propustila da zaključi ugovor sa Western Digital-om, a zajmodavci pritiskaju da vrati dugove

Toshiba je propustila da zaključi ugovor sa Western Digital-om u vezi sa prodajom NAND čipova, budući da je prekoračila rok za prihvatanje ponude koji je bio do 29. avgusta 2017. godine. To je dovelo u pitanje da li Toshiba može da ostane konkurentna na tržištu. Japanski konglomerat je naveo u izjavi da je pokušao da dođe do dogovora sa tri ulagača – Western Digital-om,  i grupama koje vode Brain Capital i tajvanski Foxconn. Ovu bitku obeležiće broj ulagača koji konstantno menjaju alijanse.

Zajmodavci kompanije Toshiba, uključujući Sumitomo Mitsui Banking Corporation i Mizuho Bank će proširiti zajam na oko 700 milijardi jena. Međutim, Toshiba je u dugovima zato što nije uspela da sklopi željene ugovore sa kompanijama poput Western Digital-a, pa je zbog toga zamolila zajmodavce da joj daju nedelju dana da vrati dug od zajma.

Bez novca da se pokriju milijarde dugova u jedinici Westinghouse, Toshiba bi morala da obajavi negativnu neto vrednost kompanije već drugu godinu za redom.

Rival Samsung Electronics vodi, što se tiče NAND čipova koji su jači nego Toshibini, što im dozvoljava da kapitalizuju u potražnji poluprovodnika i da još napreduju u prodaji 3D čipova.

„Toshiba mora da izgradi fabriku kako bi zadovoljila potražnju za NAND čipovima, ali sada Thoshiba nema sredstava,“ rekao je Lee Kyu-jin, stariji analitičar u Ebest Investment & Securities, investicijska kuća u Južnoj Koreji.

Izvor: REUTERS

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,