BIZIT plus

Toshiba propustila da zaključi ugovor sa Western Digital-om, a zajmodavci pritiskaju da vrati dugove

Toshiba je propustila da zaključi ugovor sa Western Digital-om u vezi sa prodajom NAND čipova, budući da je prekoračila rok za prihvatanje ponude koji je bio do 29. avgusta 2017. godine. To je dovelo u pitanje da li Toshiba može da ostane konkurentna na tržištu. Japanski konglomerat je naveo u izjavi da je pokušao da dođe do dogovora sa tri ulagača – Western Digital-om,  i grupama koje vode Brain Capital i tajvanski Foxconn. Ovu bitku obeležiće broj ulagača koji konstantno menjaju alijanse.

PCPress.rs Image

Zajmodavci kompanije Toshiba, uključujući Sumitomo Mitsui Banking Corporation i Mizuho Bank će proširiti zajam na oko 700 milijardi jena. Međutim, Toshiba je u dugovima zato što nije uspela da sklopi željene ugovore sa kompanijama poput Western Digital-a, pa je zbog toga zamolila zajmodavce da joj daju nedelju dana da vrati dug od zajma.

Bez novca da se pokriju milijarde dugova u jedinici Westinghouse, Toshiba bi morala da obajavi negativnu neto vrednost kompanije već drugu godinu za redom.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

Rival Samsung Electronics vodi, što se tiče NAND čipova koji su jači nego Toshibini, što im dozvoljava da kapitalizuju u potražnji poluprovodnika i da još napreduju u prodaji 3D čipova.

„Toshiba mora da izgradi fabriku kako bi zadovoljila potražnju za NAND čipovima, ali sada Thoshiba nema sredstava,“ rekao je Lee Kyu-jin, stariji analitičar u Ebest Investment & Securities, investicijska kuća u Južnoj Koreji.

Izvor: REUTERS

Facebook komentari: