Računari i Galaksija

Poslovni softver koji prati izmene Pravilnika o evidenciji PDV-a

Glavna tema ovogodišnjeg okupljanja koje organizuje kompanija AB Soft, bila je usklađivanje AB Soft poslovnog softvera zakonskim izmenama u delu PDV evidencije, to jest pregleda obračuna PDV-a i praktična primena kroz softver. Ovim povodom, predstavljen je i novi softverski proizvod, AB Soft BI, alat za poslovno izvršavanje koji je realizovan kao nadgradnja postojećeg AB Soft informacionog sistema. Ovaj novi softverski proizod koristi tekuću FIPO bazu podataka kao i baze podataka iz prethodnih godina od kojih pravi jedinstvenu data warehouse bazu podataka.

PCPress.rs Image

Naime, krajem prošle godine Ministarstvo finansija objavilo je Pravilnik o evidenciji PDV kojim se propisuje dodatna evidencija koja se vodi i podnosi Ministartsvu finansija zajedno sa poreskom prijavom. Krajem oktobra ove godine Ministarstvo finansija je objavilo novi Pravilnik o evidenciji PDV sa nešto izmenjenim obrascem, propisanoj osnovnoj i dodatnoj evidenciji. Ovaj pravilnik propisuje obaveznu evidenciju koja treba da omogući lakšu kontrolu obračunavanja i plaćanja PDV-a. Pravilnik je trebalo da bude u primeni od 1.1.2018, ali je na sajtu Ministarstva objavljeno da se njegova primena odlaže za 1.7.2018. godine.

Pročitajte i:  AB Soft: Arhiv pod kontrolom

PCPress.rs Image

Iz same prirode Pravilnika jasno je da je evidencija koju propisuje veoma kompleksna. Zbog te kompleksnosti i obimnosti podataka, ali i zbog činjenice da su kazne za neispravnu evidenciju propisanu ovim pravilnikom izuzuteno visoke, čak i u situacijama kada je obračunati PDV ispravan, posvećena je velika pažnja implementaciji izmena. Cilj ovog skupa je da se ukaže na pravac u kojem se očekuje dalji razvoj poslovnog softvera,da se korisnicima olakšaju obrade vezane za zatvaranje tekuće poslovne godine, i da se pokažu novine u AB Soft modulima.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,