BIZIT plus

Prodaja u segmentu potrošačke elektronike manja za 7,7 odsto

PCPress.rs ImageConsumer Electronics Association (CEA), organizacija koja okuplja najpoznatija imena tržišta potrošačke elektronike, je objavila svoja predviđanja u vezi sa prodajom ove godine. Organizacija očekuje da će se i u ovom segmentu po prvi put nakon 2001. godine zabeležiti pad prodaje. U odnosu na 2008. godinu, prodaja će pasti za oko 7,7%. Međutim, broj isporučenih uređaja neće biti manji, naprotiv, već je osnovni uzrok veliki pad cena. Kako tvrdi CEA, korisnici uglavnom nisu smanjili trošenje svojih sredstava u domenu potrošačke elektronike, koliko su to učinili u drugim sektorima. Naprotiv, organizacija tvrdi da je uprkos recesiji i problemima u globalnoj ekonomiji na svetskom nivou, potrošnja u procentualnom smislu u odnosu na druge oblasti života i dalje na visokom nivou, kao i u decenijama koje su iza nas.
 
U praktično svim većim kategorijama CEA očekuje povećanje broja isporučenih jedinica/uređaja, ali i da će ukupni prihodi biti smanjeni. Digitalni displeji i dalje nastavljaju da budu najveći izvor prihoda u ovom sektoru elektronske industrije, čineći 15% ukupne prodaje. Očekuje se da će isporuke porasti za 8%, dok će samo LCD ekrani porasti za 24%, kada je broj isporučenih jedinica u pitanju. Ipak, smanjenje cena i daleko niža prosečna cena prodatog uređaja će uticati da se prihodi redukuju za oko 6%, odnosno na 24 milijarde dolara. Značajan faktor u ovom smislu je i povećana potražnja za malim i srednjim panelima, odnosno smanjena potražnja za displejima visoke klase, to jest uređajima koji ih koriste.

Pročitajte i:  Veštačka inteligencija u fokusu: promovisana nova linija inovativnih kućnih aparata, televizora i pametnih zvučnika kompanije Samsung

 

Postoje pokazatelji da će popularnost Blu-ray standarda porasti u narednim godinama(a samim tim i prodaja uređaja koji ga podržavaju). CEA kaže da će isporuke Blu-ray plejera porasti za oko 112% tokom ove godine, dostižući iznos od oko šest miliona isporučenih jedinica. Čak i uz smanjivanje cena, prihodi će preći milijardu dolara, što će biti povećanje od oko 48% u odnosu na 2008. godinu. Ovo je istovremeno i jedan od retkih sektora gde se beleže tako drastična povećanja, ali nije i jedini. Smartfonovi (ili pametni telefoni) takođe beleže rast popularnosti. Očekuje se da će ova kategorija zabeležiti čak oko 14 milijardi dolara prihoda. Pored toga, oni sada čine jednu četvrtinu mobilnih telefona, što predstavlja najveću zastupljenost u istoriji – a očekuje se da će se zastupljenost kategorije u okviru globalne porodice mobilnih telefona i dalje rasti – prema predviđanjima CEA. Organizacija je uvrstila i netbook računare u svoja predviđanja. Ova rastuća kategorija PC industrije će zabeležiti gotovo udvostručavanje broja isporučenih jedinica u 2009. godini, odnosno rast od 85% na 8,5 miliona uređaja. Prihodi od netbook kategorije će dostići oko 3,4 milijarde dolara tokom ove godine, prema predviđanjima CEA organizacije.
 

Pročitajte i:  Veštačka inteligencija u fokusu: promovisana nova linija inovativnih kućnih aparata, televizora i pametnih zvučnika kompanije Samsung

Izvor: TG Daily 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , , ,