Praćenje korisnika: GPU kao “otisak prsta”

Tim eksperata iz Francuske, Izraela i Australije radi na ideji koja bi jednog dana mogla da omogući da se GPU koristi kao “otisak prsta”, što bi otvorilo put ka tome da se korisnici lakše prate na mreži.

PCPress.rs Image

Eksperiment su sproveli na 2.250 uređaja, s 1.605 različitih CPU konfiguracija, a kako bi pokazali da projekat koji je poneo ime „DrawnApart“ poboljšava online bezbednost. Jasno je da nova ideja i sama ugrožava privatnost korisnika, koji su trenutno zaštićeni zakonima protiv prikupljanja kolačića, jer je moguće jedino uz pristanak. Da bi premostili ove poteškoće, pojedini web sajtovi su pronašli druge metode za određivanje „otiska“, poput hardverske konfiguracije, operativnih sistema, jezika, fontova, rezolucije ekrana, i tako u nedogled.

Novi DrawnApart plan znači kreiranje „otisaka“ uz pomoć grafičkih procesora i WebGL, ili duže Web Graphics Library – API za više platformi koji služi za renderovanje 3D grafike u svim modernim internet pregledačima. Uz pomoć ove biblioteke DrawnApart sistem za praćenje može da bude u toku s brzinom i brojem operacija u okviru nekog grafičkog procesora. Proces generiše tragove na osnovu 176 parametara koji se potom koriste za kreiranje „otiska“.

Pročitajte i:  Vaša bezbednost je uvek na sigurnom uz Samsung Galaxy kontrolnu tablu za privatnost i bezbednost

PCPress.rs Image

DrawnApart je još uvek u fazi tetiranja, a u budućnosti bi sistemi za praćenje ponašanja na internetu mogli da postanu još napredniji. Već je sada jasno da se radi o maču s dve oštrice – bezbednost podrazumeva odustajanje od dela slobode.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: