BIZIT plus

Prava cena online kriminala: Supermarket za kupovinu malvera

Oni koji misle da iza malvera i drugih malicioznih radnji stoji dobro organizovana cyber mafija mogli bi da se iznenade, budući da je situacija daleko jednostavnija. Sigurno je da se neke organizovane grupe bave phishing, te drugim akcijama, ali se svakodnevna realnost online kriminala ipak ne oslanja na njih.

PCPress.rs Image

Malver nikad jednostavniji

Novo istraživanje otkriva razlog zbog kojeg je cyber kriminal u porastu, a radi se o tome da pronalaženje, kupovina i aktiviranje malvera nikada nije bilo jednostavnije. Darknet forumi su postali supermarketi za cyber-kriminalce, a proizvodi su jeftini i lako dostupni. Tako sada svako može da se pridruži ovoj grupi, pa potencijalnim kriminalcima čak nije potrebno ni veliko znanje na tom polju, budući da prodavci nude i besplatna ažuriranja, te tehničku podršku.

Kada su dark tržišta u pitanju danas može da ih pronađe svako ko ima pristup Google-u, budući da na taj način može da dođe do stotine marketa, i to za samo nekoliko sekundi. Iako postoje i mnogi besplatni malveri, oni koji bi da zaista uplove u vode cyber-kriminala ne biraju takve alate, a posebno kada nešto naprednije mogu da nabave za samo 50 dolara. Istraživači ističu da su jeftini proizvodi sa tržišta kojem svi mogu da pristupe ipak daleko nekvalitetniji od onih koji se kupuju na forumima na koje može da se uđe samo na poziv.

Pročitajte i:  Član LockBit ransomware grupe osuđen na četiri godine zatvora

PCPress.rs Image

Prava cena cyber kriminala se ipak ne meri po tome koliko napadači plaćaju maliciozne alate, već po tome koliku štetu mogu da nanesu žrtvama, a štete bi ubuduće mogle da budu i veće, jer danas svako ko ima i najmanju malicioznu nameru može da organizuje napade, i to uz malo novca, te još manje potrebnog znanja.

Izvor: Forbes

Facebook komentari: