Predsednik kompanije Intel: Projekti tehnološkog obrazovanja „menjaju“ budućnost Srbije

Program kompanije Intel „World Ahead” usmeren je na kompjutersko opismenjavanje u Srbiji .

intel, comtrade and american chambre of commerce. buisiness breakfast and cool book computer gifts to a primary school in serbia. belgrade serbia 06 IV 2009 photo: milutin labudovic, labudov@gmx.net, +381642427720Predsednik Intel Korporacije, Kreg Baret (Craig Barrett) rekao je da će njegova kompanija nastaviti i uvećati napore koje ulaže zajedno sa Vladom Republike Srbije kako bi se podstakao ekonomski razvoj kroz unapređenje obrazovanja i kompjuterske pismenosti u zemlji.

„Obrazovanje je bezgranično važno za decu u Srbiji, kao i za mlade ljude širom sveta”, rekao je Baret. „Projekti e-učenja kakve vidimo ovde menjaju izgled budućnosti Srbije pomažući zasnivanje ekonomskog sistema na osnovama znanja i obrazovanja.”

intel, comtrade and american chambre of commerce. buisiness breakfast and cool book computer gifts to a primary school in serbia. belgrade serbia 06 IV 2009 photo: milutin labudovic, labudov@gmx.net, +381642427720Baret je lično, tokom posete školi „Jovan Miodragović” u Beogradu, stekao uvid u prve rezultate napora kompanije Intel da uveća stepen korišćenja računara u učionicama. Zajedno sa predstavnicima lokalne vlasti, Baret je bio u prilici da čuje đake kako prepričavaju svoja veoma pozitivna iskustva stečena ovim jedan-na-jedan projektom e-učenja. Intel je donirao 30 „classmate“ računara. „Classmate“ računar je pristupačan, potpuno opremljen, kompaktan i robustan laptop za učenike, dizajniran tako da promoviše interaktivno i saradničko učenje među učenicima i profesorima.

Pročitajte i:  Intel će lansirati nove automobilske AI čipove 

Ovo je Baretova prva poseta Srbiji u dvostrukoj ulozi, kao predsednika kompanije Intel ali i predsednika Globalne Alijanse za Informacione i Komunikacione Tehnologije i Razvoj (United Nations Global Alliance for Information and Communication Technologies and Development).

intel, comtrade and american chambre of commerce. buisiness breakfast and cool book computer gifts to a primary school in serbia. belgrade serbia 06 IV 2009 photo: milutin labudovic, labudov@gmx.net, +381642427720Baret je ponovio da je kompanija Intel podržava vladine projekata u Srbiji kroz razmenu rešenja i know-how informacija koje su se pokazale efikasnim u drugim zemljama. On se takođe danas sastao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i drugim zvaničnicima, uključujuči zamenika premijera zaduženog za pitanja EU integracija i ministra nauke i tehnološkog razvoja, Božidara Đelića, ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića i ministarku za telekomunikacije i informacione tehnologije, Jasnu Matić.

Razgovori su bili usmereni na pitanja korišćenja informacionih i komunikacionih tehnologija u cilju stvaranja razvijene i uspešne ekonomije, posebno tokom nepovoljnih ekonomskih perioda. Baret dosledno zagovora primenu programa kompjuterskog opismenjavanja i IT tehnologija u obrazovanju kao efikasnog načina prevazilaženja problema tzv. „digitalne podele”, odnosno fenomena rastuće razlike između onih koji imaju efektivan pristup informacionim tehnologijama i onih koji imaju vrlo ograničen ili nikakav pristup.

Pročitajte i:  Kako odabrati hosting?

intel, comtrade and american chambre of commerce. buisiness breakfast and cool book computer gifts to a primary school in serbia. belgrade serbia 06 IV 2009 photo: milutin labudovic, labudov@gmx.net, +381642427720 Ranije danas u Beogradu, Baret je održao uvodni govor na sastanku u Američkoj Privrednoj Komori, čiji su članovi menadžeri najvećih kompanija u Srbiji. On je ponovio da je investicija u obrazovanje i „digitalno zdravlje” pravi metod za sve vlade, naglašavajući da uvećanje IT pismenosti može pomoći oporavk ukupnih ekonomskih prilika u zemlji. Ovo će biti posebno relevantno za napore koje Srbija ulaže na putu ka pridruživanju Evropskoj Uniji.

Srbija je poslednja zemlja koju Baret namerava posetiti kao ambasador za Intelov program „World Ahead”. On je u januaru objavio da namerava da se povuče sa mesta predsednika kompanije Intel u maju.

O kompaniji Intel i njenom „World Ahead” programu

Kroz svoj “World Ahead” program, Intel se trudi da kroz olakšan pristup računarima, povezanost i lokalizovane Internet sadržaje poboljša obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, preduzetništvo i vladine servise u zemljama u razvoju. Dodatne informacije su dostupne na adresama www.intel.com/changingtheworld i www.intel.com/intel/worldahead/index.htm.

Intel [NASDAQ: INTC], je svetski lider u silikonskim inovacijama, razvojnim tehnologijama, proizvodima i inicijativama kako bi način na koji ljudi rade i žive bio kontinuirano unapređivan. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na www.intel.com/pressroom i http://blogs.intel.com.

Pročitajte i:  PC Press video: Korisnik ne želi da kupi vaš proizvod već rešenje za svoj problem!, Miroslav Varga

Izvor: MMD

PC Press: Više o Classmate računaru na našem sajtu

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,