Predsednik Samsunga oslobođen sumnji za prevaru

Ovom odlukom je ukinuta dalja mogućnost zatvorske kazne za izvršnog direktora.

PCPress.rs Image

Prema izveštaju Financial Times-a, južnokorejski sud oslobodio je predsednika Samsung-a, Jay Y. Lee-a od optužbi za manipulaciju cenama na berzi i računovodstvenu prevaru u vezi sa spajanjem iz 2015. godine. Presuda omogućuje Lee-ju da nastavi da vodi Samsung, koji je prošle godine doživeo oštar pad prihoda.

Tražeći petogodišnju zatvorsku kaznu, tužioci su optužili Lee-ja za manipulaciju cenama deonica dveju Samsung-ovih podružnica kako bi olakšao spajanje koje mu je omogućilo da konsoliduje svoju moć. Međutim, Seulski okružni sud je presudio da tužioci nisu uspeli da to i dokažu. “Teško je reći da je Lee Jay Y predvodio spajanje i da je spajanje obavljeno samo radi njegovog prenosa vlasništva”, naveo je sudija.

Presuda će omogućiti Lee-ju i Samsung-u da se fokusiraju na opadajući posao pametnih telefona i memorijskih čipova. Samsung je nedavno izgubio titulu lidera u prodaji pametnih telefona. Pretekao ga je Apple. Samsung se nalazi iza SK Hynixa na tržištu visokopojasnih memorijskih modula (HBM) koji koriste NVIDIA i druge kompanije za kreiranje modela veštačke inteligencije.

Pročitajte i:  U Samsungu prvi štrajk radnika ikada

Odluka je pozdravljena od strane poslovnih grupa, uključujući Korejsku trgovinsku i industrijsku komoru, ali se ne slaže svako u zemlji. “Presuda će osloboditi Lee-ja od pravnih rizika. Međutim, ostajem bez reči kada govorimo o ekonomskoj pravdi zemlje”, rekao je Park Ju-geun, šef korporativnog dela Leaders Index-a. “Ovo je potpuno suprotno svim prethodnim sudskim presudama o spajanju.”

Lee je prvobitno bio osuđen na pet godina zatvora

Lee-ju je 2017. godine prvobitno izrečena kazna zatvora u trajanju od pet godina nakon što je proglašen krivim za podmićivanje javnih službenika u vezi sa istim spajanjem. Izašao je iz pritvora nakon godinu dana. Međutim, Vrhovni sud Južne Koreje poništio je tu odluku i naredio ponovno suđenje.

Iako je Lee-ju prvobitno izrečena zatvorska kazna od dve i po godine u januaru 2021. godine u tom ponovljenom suđenju, pušten je na uslovnu slobodu pola godine kasnije u razvoju koji su građanske grupe opisale kao još jedan primer blage pravde prema elitnim ljudima u zemlji. Bivša predsednica Južne Koreje, Park Geun-hye takođe je završila u zatvoru zbog svoje uloge u istom slučaju.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024):stil i funkcija u kompaktnom paketu

2022. godine, Lee-ju je izdao pomilovanje južnokorejski predsednik Yoon Suk Yeol, navodno kako bi pomogao zemlji da prevaziđe ekonomsku krizu. Ironicno, Yoon je bivši glavni tužilac i nadgledao je prvobitne postupke protiv Lee-ja i Park Geun-hye.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,