BIZIT plus

Predstavljanje tajnog dosijea FBI o Pupinu

Interaktivna izložba „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“, prva takve vrste kod nas, otvorena je u Istorijskom muzeju Srbije. Ono što ovu postavku čini jedinstvenom jeste upotreba tehnologije proširene stvarnosti i prostornih instalacija uz pomoć kojih publika ima priliku da zvukom i slikom zakorači u Pupinov svet. Prvi put u muzeologiji korišćene su i interaktivne AR naočare.

Pupin - od fizicke do duhovne realnosti

Jedinstvena izložba predstavlja najobimniji presek života i dela velikog naučnika, a posetioci će moći da se upoznaju i sa nizom nepoznatih činjenica o privatnom životu Mihajla Pupina, kao i sa do sada nepoznatim arhivskim materijalom sa velikim brojem dokumenata, poput tajnog dosijea FBI, koji će premijerno biti predstavljeni srpskoj i svetskoj javnosti.

„Govoreći o osobenostima ove izložbe, autorka izložbe i potpredsednica Obrazovno-istraživačkog društva “Mihajlo Pupin“, Aleksandra Ninković Tašić, istakla je da će pored Pupinovih doprinosa na polju nauke, profesorskog rada, njegovog dobročinstva i patriotskih nastojanja, izložba otkriti i neke nove detalje iz života velikog naučnika: „Posle 80 godina od Pupinove smrti, prvi put imamo priliku da otkrijemo Pupina kroz do sada neobjavljena pisma, članke, proglase, kao i kroz prijateljstvo i saradnju sa Ajnštajnom, Teslom, Pašićem, Cvijićem, vladikom Nikolajem i Urošem Predićem. Pupinova nauka i njegov brilijantan um, s jedne strane, i njegovo srce puno dobrote s druge, čine ovu postavku važnom ne samo za upoznavanje sa delima jednog čoveka, već i sa istorijom naše nauke, pronalazaštvom, umetnošću i čitavim jednim dobom koje obuhvata kraj 19. i početak 20. veka“, izjavila je Aleksandra Ninković Tašić.

Za čudesan svet proširene stvarnosti zadužen je tim Kodek instituta (kreativna agencija Live View Studio), sa Markom Savićem i Markom Todorovićem na čelu.

Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, uz podršku kompanija Telekom Srbija i Nelt,  povodom obeležavanja 80 godina od smrti našeg naučnika, kao i jednog veka od prijave njegovih patenata koji se smatraju najznačajnijim u oblasti telekomunikacija.

„Izuzetno mi je drago što smo kao velika nacionalna kompanija podržali ovako  značajnu i po svemu posebnu izložbu. Mihajlo Pupin je, pre svega, bio svestrana ličnost, patriota i svakako veliki naučnik čija su otkrića vezana upravo za oblast telekomunikacija i koja su danas utkana u razvojni put svih velikih telekomunikacionih operatora u svetu. Kao i mnogi drugi društveno odgovorni projekti koje Telekom Srbija realizuje, ova izložba dokaz je naše posvećenosti pravim vrednostima i želji da se oda priznanje velikom čoveku i naučniku, Mihajlu Idvorskom Pupinu“,  izjavio je Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekoma Srbija.

Izložba „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“ biće otvorena do 20. februara sledeće godine u Istorijskom muzeju Srbije.

Facebook komentari: