Predstavljen koncept letećih automobila

Proizvođači putničkih aviona “Erbas” i “Italdizajn” predstavili su prototip letećeg automobila pod nazivom “Pop.Up”. Posedujući dizajn sličan letelicama iz holivudskih filmova, ovo vozilo sastoji se od kapsule za putnike kojoj bi se proizvoljno mogla nakačiti naprava sa četiri rotora, čime bi se omogućilo putovanje u vazduhu i na zemlji.

PCPress.rs Image

Koncept “Pop.Up” vozila ne podrazumeva manuelno upravljanje jednog putnika, s obzirom na to da bi automobil posedovao ugrađenu veštačku inteligenciju (AI). Reč je o konceptu autonomije, koja podrazumeva bespilotna vozila sa navigacijom u prostoru bez ljudskog učešća. Putnik samo treba da izgovori odgovarajuće komande, a sve ostalo je prepušteno kompjuteru.

Vozilo je zamišljeno tako da se po potrebi može nalaziti u vazduhu ili na zemlji: u svom standardnom obliku, imalo bi četiri točka kao svaki drugi automobil. Kada korisnik izgovori odgovarajuću komandu, auto bi “pokupio” dodatni uređaj sa četiri rotora i vinuo bi se u vazduh, omogućavajući letenje. Letelice bi se takođe mogle međusobno povezati tako da naprave voz. U pitanju je koncept koji praktično briše razliku između vazdušnog prevoza i putovanja na zemlji.

Ova vozila koristila bi se u svrhu javnog prevoza i ne bi bila namenjena individualnim korisnicima. Plan za uvođenje letećih automobila u svoju ponudu nedavno je predstavio i prevozni servis Uber, dok se u Dubaiju razvijaju uslovi za korišćenje dronova prevoznika za jednu osobu. Ipak, Erbasov projekat predstavlja dosad neviđenu kombinaciju različitih vrsta transporta, a pritom čelnici ove kompanije samouvereno tvrde da nije daleko dan kada će ova vozila biti u širokoj upotrebi.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,