ERP 2024

Zbog čega su velike kompanije dragocene za naše tržište?

Iako se među domaćom populacijom ustalilo mišljenje da velike strane korporacije samo štete domaćoj privredi “izvlačeći” novac iz naših džepova, iznenadiće vas da se ponekad stvari ne shvataju tako zdravo za gotovo. Pravi primer za to je dala kompanija Coca-Cola kroz studiju „Društveno-ekonomski uticaj Coca-Cola sistema u Srbiji”.

PCPress.rs Image

Iznenadiće vas verovatno da saznate da svaki zaposleni u Coca-Cola sistemu podržava dodatnih 11 radnih mesta u privredi, što iznosi 0,6 % radne snage Srbije. Coca-Cola sistem stvara 225 miliona evra dodate vrednosti u domaćoj ekonomiji ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok svako radno mesto u kompaniji podržava dodatnih 11 radnih mesta u privredi. Na svaki evro koji sistem stvori dolazi sedam evra dodate vrednosti za srpsku privredu u vidu plata radnika, profita kompanija i poreza od Coca-Cola sistema i firmi koje s njim sarađuju.

PCPress.rs ImageSrpski budžet prihoduje ukupno 9 miliona evra direktnih poreskih prihoda od Coca-Cola sistema, a čak 139 miliona evra poreskih prihoda podržano je u celokupnom lancu vrednosti sistema, što iznosi 1,1% ukupnog poreskog prihoda u zemlji. Sistem direktno zapošljava 1.000 ljudi i podržava još 10.700 radnih mesta širom svog lanca vrednosti, ukupno 11.700 radnih mesta, što iznosi 0,6 odsto radne snage u Srbiji.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Žene zaostaju u AI trci veština
SBB

Tagovi: , , ,