BIZIT plus

Predstavljeni sajt i softver za lica sa invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, danas je predstavljen novi sajt Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu u Domu za odrasla invalidna lica u Beogradu. Ovaj sajt nalazi se u službi građana i ima posebne stranice i funkcionalnosti namenjene privredi i javnoj upravi.

PCPress.rs Image

U nameri da informacije i usluge budu dostupne svim građanima Srbije, sajt Kancelarije ima funkciju čitanja sadržaja (text-to-speech) namenjene slepim i slabovidim osobamaOvom prilikom predstavljen je i poseban softver, koji je razvila domaća startap kompanija Computer Eye Control koji omogućava osobama sa invaliditetom upravljanje računara isključivo pogledom. Kancelarija je Domu za odrasla invalidna lica donirala računare, dok je Computer Eye Control obezbedio donaciju kamera i softvera.

Кancelarija je, uz pomoć Fonda za dobru upravu Vlade Velike Britanije (GGF) i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), pokrenula i Кontakt centar za javnu upravu namenjen dvosmernoj komunikaciji sa zaposlenima u organima državne uprave i lokalne samouprave.

U delu sajta kancelarije namenjenom privredi, nalazi se i posebna stranica koja pruža sve informacije vezane za ukidanje pečata privrednim subjektima, kao i elekronska adresa ukidanje.pecata@gov.rs povezana sa Kontakt centrom Kancelarije, putem koje privredni subjekti mogu da prijave institucije koje im traže pečat.

Pročitajte i:  Na Portalu eUprava od danas dostupne elektronske usluge za građane u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan

PCPress.rs Image

Govoreći o funkcijama namenjenim osobama sa invaliditetom, Jovanović je naglasio da moramo zajedno da radimo na jačanju solidarnosti i empatije u društvu, da podižemo svest o jednakim pravima svih građana i tom prilikom pozvao javnost i kompanije da se uključe u razvoj proizvoda koji će pomoći inkluziji društva.

Ispred startap kompanije Computer Eye Control iz Beograda, koja je razvila tehnologiju koja omogućava osobama sa invaliditetom da upravljaju računarom, obratio se prof. dr Miodrag Ivković i naveo tehničke karakteristike softvera. On je tom prilikom istakao da su jasna vizija i jaka volja, kao i višegodišnje iskustvo njegovih kolega sa Univerziteta u Novom Sadu bili dovoljni da ova tehnologija danas bude dostupna i laka za korišćenje. Dejana Bačko, slikarka i vicešampionka Evrope i sveta u paratekvondou, demonstrirala je kako osobe sa invaliditetom mogu koristiti računar i novi sajt.

Facebook komentari: