Pregled Android aplikacija – Ex Yu Filmovi

Moramo priznati da se aplikacija Ex‑Yu Filmovi (goo.gl/22uZ9) kreće samom granicom legalnog. Zašto? Reprodukcija i neovlašćeno stavljanje autorskih radova u promet kažnjiva je zakonom, ali se u istom nigde ne pominje šta se dešava ako se takav materijal već nalazi online (u ovom slučaju na servisu YouTube)? S druge strane, Google ne uklanja aplikaciju sa Store‑a, a ako na sličan način „rupu“ u zakonu mogu da koriste tvorci programa za razmenu MP3 numera, zašto to ne bi mogao i autor programa Ex‑Yu Filmovi?

Ex-Yu FilmoviRadi se o programu koji omogućava pretragu legendarnih domaćih filmova, odnosno njihovu reprodukciju koristeći ugrađeni YouTube plejer (možete da iskoristite i neko drugo instalirano ostvarenje za tu namenu). Baza filmova nije preterano bogata i sadrži oko 150 ostvarenja koji su uredno sortirani po žanrovima (akcija, avantura, komedija, drama, ratni…). Do filmova možete doći i na osnovu godine izdavanja, te upotrebom funkcije Search koja omogućava pretragu po nazivu filma, režiseru, godini izdavanja i glavnim glumcima. Tu je i sekcija Latest u kojoj se nalaze filmovi koji su nedavno ubačeni u bazu. Baza obuhvata filmove s teritorije bivše SFR Jugoslavije.

Pročitajte i:  Android malver u lažnom Google Chrome ažuriranju

Iako dizajn programa nije ništa posebno i glavna odlika su mu svedena rešenja i forsiranje boja zastave bivše zajedničke države, informacije o filmovima date su pregledno i konzicno. Pored naziva, godine izdavanja i originalnog omota (plakata), tu je i dužina trajanja, ime režisera i sastav glumačke ekipe. Takođe, dodatne informacije možete da potražite klikom na ubačeni IMDB link, film ubacite u listu omiljenih, odnosno označite ga kao odgledan što je važno kod buduće pretrage.

Vladimir Pisodorov

(Objavljeno u časopisu connect 26)

Facebook komentari: