Android otkriva da li je vaš telefon ukraden 

Google najavljuje niz novih bezbednosnih funkcija dok objavljuje svoj drugi Android 15 beta, uključujući funkciju koja može da otkrije trenutak kada vam telefon izvuče iz ruku. Neka od ovih ažuriranja će biti uključena u Android 15 kada stigne ove jeseni, ali otkrivanje krađe i brojne druge funkcije biće dostupne i telefonima sa mnogo starijim verzijama OS-a – što će ih dovesti do mnogo većeg broja ljudi. 

PCPress.rs Image

Zaključavanje za otkrivanje krađe funkcioniše tako što prepoznaje neobične pokrete koji bi ukazivali da vam je neko izvukao telefon iz ruke ili stola ispred vas. Da biste sprečili lopova da pristupi informacijama na vašem uređaju, ekran se automatski zaključava. Sistem takođe traži druge signale koji ukazuju na neprikladnu igru i moći će da zaključa ekran radi zaštite ako neko pokuša da ga skine sa mreže kako bi sprečio daljinski pristup. 

Google takođe uvodi novi način daljinskog zaključavanja ekrana telefona ako se nađe u pogrešnim rukama. Posetom android.com/lock, možete da unesete svoj broj telefona i odgovorite na bezbednosni izazov da zaključate svoj uređaj – potencijalno korisna alatka ako je sve što trenutno imate pristup telefon prijatelja. Sve ove funkcije će stići kasnije ove godine putem ažuriranja Google Play usluga za telefone koji koriste Android 10 ili noviji. 

Pročitajte i:  Google je predstavio procesor za data centre i novi AI čip

Android 15 takođe uvodi nove bezbednosne funkcije, uključujući „privatne prostore“, koje vam omogućavaju da stavite aplikacije i informacije u zasebnu skrivenu oblast na telefonu koja se može zaključati jedinstvenim PIN-om. Google takođe dodaje zaštitu kada je telefon primoran da se resetuje, zahtevajući vlasničke akreditive sledeći put kada bude podešen.  

Android-ov Play Protect takođe dobija ažuriranje dizajnirano da zaštiti korisnike od loših aktera, „proširujući Play Protectove mogućnosti veštačke inteligencije na uređaju pomoću Google Play Protect detekcije pretnji uživo“. Sagledavaće kako aplikacije koriste osetljive dozvole na vašem telefonu, koristeći Private Compute Core bez prikupljanja podataka, kako bi pazili na znake krađe identiteta i prevare. Ako se otkrije nešto sumnjivo, potencijalno zlonamerne aplikacije se šalju Google-u na dalji pregled — Google Pixel, Honor, Lenovo, Nothing, OnePlus, Oppo, Sharp, Transsion i drugi će dodati detekciju pretnji uživo kasnije ove godine. 

Kao i prošle godine, Google-ova najnovija verzija OS-a igrala je sve manju ulogu u prvom I/O ključnom govoru kompanije. Čućemo više o novim funkcijama Androida 15 u narednih nekoliko meseci dok je u beta verziji, ali u međuvremenu volimo da vidimo toliko novih funkcija koje dolaze na mnoge Android telefone – ne samo one koje mogu da pokreću najnovije Verzija OS-a. 

Pročitajte i:  Google je koristio AI da predvidi poplave i do 7 dana unapred

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *