Top50 2023

Pregled Android aplikacija – NoLED

Postaje već simptomatično to što neki proizvođači mobilnih telefona uporno sa svojih modela izbacuju tzv. notification lampicu. Ova LED dioda nije tu postavljena bez razloga i omogućava vam da uočite da li imate propušten poziv, pristigli SMS ili je baterija na izdisaju. Sve to postiže se različitom frekvencijom treperenja, odnosno aktiviranjem drugačije boje osvetljenja za svako pomenuto obaveštenje.

NoLED 6.0.15 2Vlasinici mobilnih uređaja koji nemaju ovu lampicu moraju svaki put da „pale“ ekran i potom pogledom „love“ da li negde postoji grafička identifikacija o propuštenim pozivima ili porukama. Tako se troši vreme, ali i baterija telefona. Na svu sreću, softverska rešenja za prevazilaženje ovog problema postoje, a jedno od njih je i program po imenu NoLED (goo.gl/0hTDu).

Ovaj zgubidan prilikom obaveštavanja korisnika ne koristi hardverske tastere (čitaj: njihovo osvetljenje), već ekran. Princip rada sličan je onom kod skrinsejvera – u zavisnosti od tipa obaveštenja, na ekranu će se pojaviti odgovarajuća ikona čija se pozicija na ekranu menja, što neodoljivo podseća na stare „čuvare ekrana“. Notifikacija se može postaviti za propuštene pozive, SMS/MMS poruke, elektronsku poštu, Google Talk poruke, govornu poštu, a čak je dozvoljeno uključiti indikator punjenja baterije kada će ekranom „lebdeti“ procentualna popunjenost ugrađenog akumulatora. Izgled ikona može da se menja, a preovlađuju teme urađene neonskim stilom.

Pročitajte i:  Gemini će uskoro ući u vaše DM 

Logično je da ovakav sistem obaveštavanja nepovoljno utiče na bateriju telefona. Pogotovo ako se odlučite da na ekranu držite i informacije o tačnom vremenu i vremensku prognozu. Zato su autori implementirali čitav set funkcija kojima se može štelovati ponašanje telefona. Može da se isključi vibracija, deaktiviraju senzori, podesi osvetljenje, blokira funkcionisanje ekrana (misli se na dodir) itd.

Vladimir Pisodorov

(Objavljeno u časopisu connect 26)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

One thought on “Pregled Android aplikacija – NoLED

  • 06. 03. 2013. at 09:50
    Permalink

    Zanimljiv tekst, i simpaticna aplikacija, na prvi pogled. Drugi pogled nije moguc, jer “this application cannot be installed in your country”… Mozda bi bilo lepo da je autor teksta naveo i cinjenicu da trenutno MOZDA nije moguce instalirati aplikaciju ukoliko je korisnik iz Srbije.

Comments are closed.