Pregled roaming tarifa: Roaming sa ljudskim likom

Čak i iskusni korisnici osećaju nelagodu dok uključuju data roaming na svom smartfonu. Nelagodnost dopire iz pravca džepa – nikada niste sigurni koliki ćete sledećeg meseca račun dobiti i koliko ćete biti „kažnjeni“ što ste neoprezno kliknuli na neku opciju. A opet, domaći operatori nude povoljne roaming pakete koje je prava šteta ne koristiti. Zato smo krenuli redom, od detalja do detalja ponude…

PCPress.rs Image

Iz godine u godinu cene korišćenja mobilnog telefona su sve povoljnije. Pamtimo vremena kada je zasnivanje pretplate koštalo desetak hiljada nemačkih maraka, kada je svaki minut razgovora bio zlata vredan, kada je prenos podataka bio taman onoliko (pre)skup koliko i (pre)spor… A danas, ima vrlo jeftinih a veoma dobrih smartfona, mnoge pretplate za skroman novac obezbeđuju neograničeno minuta razgovora i SMS‑ova, čak su i kvote za prenos podataka toliko porasle da možete da prestanete da razmišljate o potrošnji. U trenutno aktuelnom paketu imam neograničene razgovore, neograničene SMS‑ove i 100 GB prenosa podataka mesečno za 1200 dinara. Po mojim pojmovima, to je flat tarifa u kojoj mogu da trošim koliko god mi je potrebno.

Ostala je još jedna crna tačka – roaming. Svako je čuo po neku horor priču o čoveku koji je zaboravio da isključi automatski update aplikacija, ili su deca na zadnjem sedištu automobila gledala YouTube crtaće, pa je sledećeg meseca stigao račun od nekoliko stotina hiljada dinara, uz kasniju neprijatnu posetu privatnih izvršitelja. Da smo u EU, dobar deo problema te vrste bi nestao 15. juna 2017, kada je u okviru zajedničkog tržišta ukinuto naplaćivanje data roaming‑a, ali eto, još nismo u EU…

Pošto je Internet danas stalno potreban, posebno kada negde putujemo (Google Maps, razna obaveštenja, potraga za hotelima i interesantnim odredištima), mnogi korisnici su stekli naviku da kupuju lokalne Internet data kartice, što je prilično mučno rešenje: treba ih naći, odabrati pravu, komunicirati često na nepoznatom jeziku (i to bez pomoći Google Translator‑a jer, jelda, još nemamo pristup Internetu), aktivirati karticu na sajtu koji često nema prevod na engleski ili zvanjem lokalne službe podrške, posle dopunjavati kvotu, izgubiti nešto novca jer se ne može upotrebiti sav saobraćaj a kartice isteknu ako se ne dopunjavaju više meseci… Neki kupuju Lufthansa Mobile, hrvatsku BonBon karticu ili nešto slično pa ih „održavaju u životu“ stalno uplaćujući nešto para preko Interneta da bi imali dovoljnu kvotu za roaming kada putuju.

Sva ta rešenja su moguća, ali zahtevaju trud, pa i veštinu baratanja sa sajtovima, sistemima za plaćanje itd. Beskrajno je udobnije koristiti postojeću SIM karticu domaćeg operatora, samo kada to ne bi koštalo previše. Za slučaj da niste primetili, od leta 2017. to ne košta previše. A uslovi postaju sve povoljniji…

PCPress.rs Image

Sva tri operatora nude roaming dodatke ili čak dovoljno data roaming‑a u osnovnom paketu, pre svega kod poslovnih korisnika. Nisu to i dalje neke stotine gigabajta, kvota se vrti oko 1 GB, ali za kratka (pa i srednja) putovanja to je sasvim dovoljno, naročito ako se oslonite i na Wi‑Fi u hotelu, restoranu, tržnom centru… Ostaje samo da izaberete pravi paket ili pravi dodatak i naučite kako da ga koristite… i gde možete da ga primenite. Zato smo pažljivo analizirali ponudu naših operatora, dosađivali im brojnim pitanjima i tako došli do informacija koje prezentiramo na sledećim stranama.

Ostaje samo da vam poželimo prijatna putovanja tokom kojih će vam Internet biti stalno dostupan!

mts

Mobilni operator mts, odnosno Telekom Srbija, nudi bogatu roaming ponudu koja se sastoji od niza dodataka i tarifa. Postoji ponuda za poslovne korisnike i ponuda za fizička lica.

Polazimo od segmenta poslovnih korisnika kod kojih su posebno interesantne Biznis Libero tarife koje, u okviru osnovne naknade, obezbeđuju prenos podataka koji će biti sasvim dovoljan za prosečno poslovno putovanje – nema dodatnih troškova. U tarifama Biznis Libero 9, 19, 39, 79 se dobija 1 GB za prenos podataka u roaming-u. Kada se ova kvota potroši, dalje korišćenje Interneta u roaming-u tarifira se po ceni od 2 dinara za 1 MB do kraja meseca, tako da nema neočekivanih troškova. Tarifa Biznis Libero Ultra obezbeđuje i 50 minuta razgovora kao i 50 SMS poruka.

PCPress.rs Image

Iako zbog raspoloživog prostora nismo analizirali posebne ponude operatora za roaming u Crnoj Gori i BiH, napomenućemo da sve Biznis Libero tarife (osim najmanje, Biznis Libero 9) uključuju neograničeni prenos podataka pod uslovom da je korisnik prijavljen u m:tel mrežu u ovim susednim državama.

Poslovni korisnik može da aktivira i dodatke koji mu obezbeđuju 1, 5 ili 10 GB prenosa podataka u roaming‑u, kao i odgovarajući broj minuta razgovora i SMS poruka – za detalje pogledajte tabelu. Dodaci su ograničeni na određeni broj dana od aktivacije, pri čemu korisnik dobija obaveštenje o isticanju roka ili o potrošnji, kako bi aktivirao novi dodatak ili prešao na ugovoreno tarifiranje.

Fizičkim licima su na raspolaganju dodaci koji podrazumevaju određen Internet saobraćaj (5, 10, 500 ili 1000 MB) kao i minute razgovora i SMS poruke. Trajanje ovih dodataka je, kao i kod poslovnih korisnika, ograničeno na 10, 15 ili 30 dana, kao što je označeno u tabeli.

Važan parametar je gde se može iskoristiti dodatak. Postoje Evropa dodaci koji su ograničeni na većinu evropskih zemalja, kao i Libero tarife koje, osim čitave „evropske“ liste, obuhvataju SAD, Kanadu, Kinu, Australiju, Rusiju, Egipat, Izrael, Južnu Afriku, Saudijsku Arabiju i neke druge zemlje (pogledajte tabelu). Veoma je važno da pre aktiviranja dodatka proverite da li je on raspoloživ svuda gde putujete, kako se ne bi pojavili neočekivani troškovi.

PCPress.rs Image

Detalji vredni pomena? Ako aktivirate neki od dodataka pa potrošite kvotu pre isteka odgovarajućeg roka, dalje korišćenje Interneta je onemogućeno, kako se ne biste suočili sa standardnim cenama data saobraćaja u roaming‑u. Tada možete da dokupite sledeći dodatak. Ako aktivirate novi dodatak a da niste potrošili sav saobraćaj iz prethodnog, kvota se sabira, a datum isteka se računa prema poslednjem aktiviranju dodatka. Kod Libero Roming dodataka, ako je kvota potrošena pre isteka dodatka, dalje korišćenje Interneta tarifira se po ceni 2 dinara za 1 MB, a nakon isteka dodatka po ugovorenom cenovniku. Najzad, ne morate da brinete o izboru mreže – ako se vaš smartfon poveže na mrežu operatora koji nema dogovor o roaming‑u sa mts‑om, data saobraćaj se automatski blokira pa možete ručno da forsirate neku od podržanih mreža.

mts je dobro segmentirao ponudu i pripremio za svakoga po nešto, u skladu sa potrebama i mogućnostima. Korisniku ostaje samo da izabere…

Telenor

Telenor nudi širok dijapazon roaming dodataka koji su detaljno objašnjeni na sajtu, tako da je najteži zadatak odabrati pravu varijantu u skladu sa sopstvenim potrebama i dubini novčanika. Ponude se značajno razlikuju u zavisnosti od toga da li je pretplatnik pravno ili fizičko lice. Za pravna lica postoje paketi koji u okviru osnovne ponude obuhvataju i značajan roaming saobraćaj, dok fizička lica koja se spremaju na put u inostranstvo treba da aktiviraju neki od dodataka koji se posebno plaćaju. Slični dodaci su na raspolaganju i pravnim licima, ukoliko saobraćaj u osnovnom paketu nije dovoljan. Postoji, najzad, i veoma interesantan dodatak „1 GB sedam dana“ koji je dostupan fizičkim i pravnim licima.

Počnimo od pravnih lica. U okviru paketa Biznis total 15, 25 i 100 korisnik može da izabere (respektivno) jednu, dve ili tri dodatne usluge. Za ovu priču su nam interesantne usluge „1 GB u romingu“ i „25 minuta razgovora u romingu“. Ukoliko, dakle, koristite paket Biznis total 25, možete uzeti obe usluge i tako biti dobro opremljeni za putovanje u inostranstvo. Ove usluge ne plaćate dodatno, uračunate su u cenu paketa, i njihova aktivacija je besplatna ali se svaka promena kasnije plaća po 999 dinara.

PCPress.rs Image

Ukoliko vam Internet saobraćaj u okviru paketa nije dovoljan, ili koristite neki paket koji nema ovu zgodnu mogućnost, na raspolaganju su vam dodaci koji su, pod sličnim uslovima i cenama, raspoloživi i fizičkim licima. To su, pre svega, dodaci „100/500/1000 MB do kraja meseca“, čiji je smisao jasan na osnovu imena, kao i „50 minuta do kraja meseca“ i „100 SMS do kraja meseca“. Ukoliko je čitavo putovanje u okviru istog kalendarskog meseca, ovo može da bude zgodna varijanta; ukoliko krećete na put 27. decembra a vraćate se 5. januara, troškovi se dupliraju.

U nekom graničnom slučaju ili za kratko putovanje raspoloživi su dodaci „10 minuta za 24 sata“, „20 SMS poruka za 24 sata“ i „20 MB za 24 sata“ – pogledajte uslove u tabeli. Najzad, fizičkim i pravnim licima je razpoloživ „1 GB sedam dana“, koji je s obzirom na povoljnu cenu možda i najbolja varijanta.

U kojim zemljama vam je roaming omugućen? Tu stvari počinju da se komplikuju. Telenor ima roaming ugovore sa više od 370 operatora u više od 170 zemalja/teritorija u svetu, ali nisu svi dodaci raspoloživi svuda. Pre svega, postoji lista od 26 zemalja, na kojoj su okolne zemlje, kao i EU države plus Švajcarska; u tim zemljama važi dodatak za fizička i pravna lica „1 GB sedam dana“. Postoji i daleko šira lista, na kojoj su sve evropske države, SAD, Rusija, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati – u njoj važe tarifni dodaci i usluge koje prate Biznis total pakete. Jako je važno da pre aktiviranja dodatka proverite da li vam je roaming raspoloživ na svim teritorijama koje posećujete, inače se može desiti da platite dodatak a posle budete neprijatno iznenađeni računom.

PCPress.rs Image

Što se ostalih detalja tiče, stvari uglavnom teku onako kako biste želeli. Recimo, ako koristite „1 GB sedam dana“ pa potrošite tu kvotu pre isteka 168 sati od trenutka aktivacije, dalje korišćenje Interneta je onemogućeno, kako se ne biste suočili sa standardnim cenama data saobraćaja u roaming‑u. U tom trenutku možete naprosto da dokupite sledeći „1 GB sedam dana“ paket. Kod ostalih dodataka i tarifnih paketa koji sadrže Internet u roaming‑u, nakon potrošenog saobraćaja se prelazi na uobičajene cene roaming‑a, o čemu korisnik dobija SMS obaveštenje; treba tu biti veoma pažljiv.

Dilema „na kog operatora treba da se povežem“ i „šta ako se slučajno povežem na nekog drugog“ kod Telenora nije kritična – ugovori su napravljeni tako da važe u svim mrežama u zemlji u kojoj se korisnik nalazi, dakle na kog god provajdera da se povežete, uslovi su isti. Postoje dva izuzetka, pošto u Crnoj Gori postoji posebna dnevna i nedeljna CG karta, koja može da se iskoristi samo u mreži Telenor Crna Gora, kao i opcija uz Biznis Total pakete koja daje 300 minuta i 3 GB Interneta u mrežama Telenor Crna Gora, Telenor Mađarska i Telenor Bugarska. Raspoloživi prostor nam nije dopustio da se bavimo ovim ponudama, pa ako putujete u okolne zemlje svakako proverite uslove na sajtu Telenora.

Sve u svemu, kompanija Telenor je izašla pred korisnike sa precizno segmentiranom ponudom dobro prilagođenom svetskim putnicima – na njima je samo da se opredele.

Vip mobile

VIP je među prvima ponudio roaming dodatke korisnicima u Srbiji pod (za to vreme) neočekivano povoljnim uslovima. Posle toga se ponuda širila i segmentirana je tako da se prilagodi različitim potrebama svetskih putnika. Detaljne informacije o različitim roaming paketima možete pronaći na sajtu operatora.

Ponuda se značajno razlikuje u zavisnosti od toga da li ste poslovni korisnik ili privatno (fizičko) lice. Poslovnim korisnicima se nude paketi koji uključuju značajan roaming saobraćaj koji je uračunat u osnovnu cenu pretplate – nemate nikakvih dodatnih troškova kad putujete. Radi se o NEObiz paketima – svi podrazumevaju 1 GB data saobraćaja u roaming‑u, dok se broj minuta razgovora kreće od 100 do 500, u zavisnosti od paketa.

Ako to nije dovoljno, možete da aktivirate neki od dodataka. Roaming Net 1, 3 i 10 donose isto toliko gigabajta prenosa podataka i traju 7 / 15 / 30 dana od trenutka aktivacije. Ako često putujete zanimljivi su Global Surf paketi koji se plaćaju mesečno, a ako vam je potreban i razgovor glasom ili slanje SMS poruka, tu su (takođe mesečni) paketi Global Priča i Global SMS.

PCPress.rs Image

Roming Net može da se koristi samo u mrežama operatora u navedenim zemljama (proverite na sajtu VIP-a). Ukoliko telefon slučajno prihvati mrežu drugog operatora u navedenoj zemlji, nema opasnosti od troškova jer će pristup Internetu u tom slučaju biti onemogućen. U skoro svim slučajevima telefon će automatski izabrati navedenog preferiranog operatera, a ako to nije slučaj, ručno ćete forsirati mrežu.

Roming Net dodaci mogu da se kombinuju sa Global roming dodacima, kao i sa Montenegro dodatkom koji ovde nismo analizirali.

Global dodaci mogu da se aktiviraju samo jednom u obračunskom periodu, pri čemu je obračunski period zavisan od datuma potpisivanja osnovnog postpaid ugovora. Nečiji obračunski period, primera radi, može da traje od 10. u tekućem mesecu do 9. u sledećem mesecu, a cena dodatka se naplaćuje u punom iznosu bez obzira na preostali broj dana do kraja obračunskog perioda – na to treba paziti.

PCPress.rs Image

Poslovni korisnici imaju mogućnost da pre polaska na put odrede limit koji žele da potroše na Internet saobraćaj. Kada dostignu limit potrošnje, surf u roaming‑u neće biti moguć, čime su zaštićeni od neočekivanih troškova. Limit možete da promenite kad god poželite.

I privatnim korisnicima se nudi niz dodataka (pogledajte tabelu). Specijalitet je Roming Plus dodatak prilagođen korisnicima koji često putuju. Oni ga mogu aktivirati uz 12‑mesečnu ugovornu obavezu, plaćaju ga mesečno, a na raspolaganju im je ukupno 6 GB data saobraćaja koji mogu da potroše tokom čitave godine. Napominjemo da to nije mesečna kvota, već kvota za svih 12 meseci. Kao bonus, dobijaju i Generali putno osiguranje.

VIP ima zanimljivu mogućnost da ako sadržaj dodatka potrošite tokom putovanja, cena surfa ostaje 1 dinar za 1 MB. Ovu mogućnost možete da koristite tokom 30 dana od kupovine Roming Net dodataka, dok je kod Mini Roming Net dodatka taj period 3 dana.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com