Preko 100 muzičara bojkotuje mesta gde se ljudi skeniraju kamerama

Preko 100 muzičkih umetnika udružili su se kako bi objavili da bojkotuju koncertne prostore koji koriste tehnologiju prepoznavanja lica, kako je prvobitno objavio Rolling Stone. Umetnici navode brojne zabrinutosti, uključujući kršenje privatnosti i povećanu diskriminaciju.

video nadzor

Tehnologija za prepoznavanja lica nailazi na otpor

Bojkot je organizovala grupa za zastupanje digitalnih prava pod nazivom Fight for the Future, a njen krajnji cilj je eliminacija tehnologije skeniranja lica na svim događajima uživo. Pored umetnika, neka mesta se uključuju u akciju, obećavajući da neće koristiti ovu vrstu tehnologije za svoje događaje.

Fight for the Future navodi u saopštenju da su kompanije koje se bave skeniranjem lica „moralno korumpirane“ i da su alati za prepoznavanje lica toliko netačni da zapravo stvaraju više štete i problema nego što rešavaju. Iako organizacija kaže da je ova tehnologija puna netačnosti, za sada se plaši budućeg sveta u kome privatnost ne postoji.

Niko ne želi policijsku državu, ali zagovornici tehnologije prepoznavanja lica ističu neke od pozitivnih strana. Na primer, Taylor Swift je nedavno upotrebila ovu tehnologiju da iskoreni potencijalne uhode tokom koncerata. Međutim, već se koristi za neke prilično loše stvari. Madison Square Garden je počeo da koristi tehnologiju za identifikaciju i zabranu advokata koji su umešani u tužbe protiv mesta događaja i povezanih kompanija.

Nekoliko advokata je nasilno uklonjeno i iz MSG-a i iz Radio City Music Hall-a poslednjih meseci, što je navelo njujoršku državnu tužiteljku da podnese zvaničnu istragu. Državna uprava za alkoholna pića u Njujorku takođe je nedavno pokrenula postupak za oduzimanje licence za piće matičnoj kompaniji, Madison Square Garden Entertainment.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: