Preminuo Dr. Charles Geschke, jedan od osnivača Adobe-a

Adobe je objavio da je jedan od njegovih osnivača, Dr. Charles „Chuck“ Geschke, preminuo 16. aprila, u 81. godini. On je zajedno sa Dr. John Warnock-om osnovao Adobe 1982. godine, nakon što je napustio Xerox. Geschke je u periodu između 1986. i 2017. godine bio na pozicijama COO, predsednika kompanije i predsednika upravnog odbora, a od 2017. do aprila 2020. bio je član upravnog odbora kompanije.

Geschke

Geschke i Adobe su postali poznati razvojem PostScript-a, jezika za opis stranice, koji je imao značajan udeo u sticanju popularnosti desktop publishing-a tokom 80-ih godina prošlog veka. On i Warnock su poznati i po razvoju Portable Document Format-a (PDF-a), koji je postao jedan od najpoznatijih i najčešće upotrebljavanih formata za razmenu dokumenata.

Geschke je imao veliku ulogu u osnivanju Tech Museum of Innovation (danas Tech Interactive), a zajedno sa Warnock-om je 2009. godine, je od predsednika Obame bio dobitnik Nacionalne medalje za tehnologiju i Inovacije. Ipak, široj javnosti je najviše bio poznat zbog jednog incidenta. Tokom 1992. neko vreme je „punio“ novinske stupce zbog činjenice da je bio otet i da je tražena velika otkupnina, ali je posle četiri dana policija uspela da ga locira i spase.

Pročitajte i:  Adobe Acrobat dodaje generativnu AI 

Charles Geshcke će biti upamćen kao jedan od najvećih influensera u tehnološkom svetu i kao (ko)autor, odnosno vodeći menadžer u nekih od najvažnijih proizvoda u svetu IT-a. U tom svetlu, njegova zaostavština trajaće dugo nakon njegove smrti.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,